Сомбор прославио 272 године од добијања статуса града

СОМБОР: Свечаном академијом у Народном позоришту, уз придржавање свих превентивних, противепидемијских мера заштите здравља, обележен је Дан града, празник којим Сомбор обележава 17. фебруар далеке 1749. године, када је указом аустријске надвојвоткиње, угарске краљице и императорке Светог римског царства Марије Терезије, уздигнут у ранг слободних краљевских вароши.
1
Фото: sombor.rs

Ова привилегија, којом је Сомбор изузет из ингеренције угарских коморских власти, плаћена је са 150.000 златних рајнских форинти, чија је тежина била 125 килограма, мада је цех елибератције био далеко већи с обзиром на то да су Сомборци морали кредитно да се задуже, па је последњи ануитет дуга плаћен тек 1806.године.

Свечану академију, уз пригодан уметнички програм, поред помена на 280 година узгајања кукуруза у сомборском атару и једног века од оснивања „Буњевачког кола“, обележило је уручење „Повеље града Сомбора“, чији су овогодишњи лауреати запослени, активисти и волонтери градске организације Црвеног крста, дела свакако најпознатије и највеће међународне хуманитарне организације на свету.

- Част ми је да уручим „Повељу града Сомбора“ градској организацији Црвеног крста, пошто су њихови запослени, активисти и волонтери то заслужили преданим хуманитарним радом не само у протеклој, већ и у свим претходним годинама, тако да нема сумње да је ова награда отишла у потпуно заслужне руке – рекао је градоначелник Антонио Ратковић, који је поред „Повеље града Сомбора“, коју је у име овдашњег Црвеног крста примила секретар Биљана Клипа, уручио и неколико захвалница, за развој вароши сомборске заслужним, појединцима, организацијама и привредним колективима.

Поред свечане академије у оквиру прославе Дана града јуче је у поподневним сатима уприличена и промоција књиге овдашњег хроничара Милана Степановића под називом  „Сомбор – слово по слово, 101 појам о Сомбору 30 слова“ у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, док је у Великој галерији Културног центра „Лаза Костић“ отворена изложба фотографија „Записи о природи и људима“ Иштвана Вирага, мајстора фотографије који је овдашњој јавности познатији као новинар.

Данас ће се обележавање Дана града наставити изложбом „Људи, непресушно врело инспирације” у Галерији „Милан Коњовић“, док ће у 18 сати на Великој сцени Народног позоришта бити одиграна представа „Тенор на зајам”, као својеврсни поклон града његовим данашњим житељима. Последњи дан прославе, петак, ће обележити у 17 сати отварање изложбе „Сомборски Буњевци“ у организацији сомборског Градског музеја, док ће у 19 часова у Великој сали Културног центра „Лаза Костић“ бити одржана пројекција филма „Скупљачи перја“, иконичног остварења Александра Саше Петровића из 1967. године, које је снимљено у околини Сомбора и Апатина.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести