Социјално предузеће као бренд

СЕНТА: Пословни инкубатор Сента који је утемељен на локацији бивше фабрике намештаја, под својим кровом има пет активних фирми које упошљавају око 50 радника.
д
Фото: Dnevnik.rs

На  располагању су хале површине 1.200 квадратних метара и још 250 квадрата канцеларијског простора. Своју делатност овде обављају фирме које се баве прерадом и обрадом дрвета и метала, текстилом или пружају књиговодствено сервисне услуге.

Под мотом „Покрени свој бизнис, ми смо ту да ти помогнемо“, Пословни инкубатор Сента у оквиру прекограничне сарадње са партнерима из Мађарске приводи крају пројекат „Популаризација социјалних предузећа у Србији и Мађарској“ (ПРОСОЦЕНТ), који је финансијски подржан од стране ЕУ кроз Интеррег - ИПА ЦБЦ програм са око 184.000 евра. Овај пројекат Пословни инкубатор Сента реализује у сарадњи са Мађарском трговинском и индустријском комором и Регионално-истраживачким друштвом за друштвене науке Јужне равнице из Сегедина.

- Пројекат се налази у завршној фази и биће окончан 31.јануара идуће године завршном конференцијом Сенти, али то није крај активности већ прави почетак борбе за популаризацију социјалног предузетништва и запошљавање у социјалним предузећима у пограничној регији. У оквиру пројекта су спроведене две предвиђене активности. Урађено је истраживање социјалних предузећа у регији, одржане су три едукације и организована два студијска путовања у Мађарску са циљем посете социјалним предузећима и упознавања са праксом у суседној држави, чланици ЕУ - каже менаyерка пројекта Снежана Миланов из из Пословног инкубатора Сента.

Фото: Dnevnik.rs

У Сенти је кроз овај пројекат основан и комплетно опремљен Центар иновативних социјалних предузећа, а израђен је и бренд „Социјално предузеће“. У досадашњим активностима обухваћено је око 50 учесника, инвалидних лица и других социјално угрожених категорија, као и више предузетника из Сенте и подручја Савернобанатског управног округа. Као јединица у оквиру Пословног инкубатора Сента, Центар иновативних социјалних предузећа има неопходну инфраструктуру  за пружање помоћи иницијативама за покретање социјалних предузећа, едукацију послодаваца и теже запошљивих категорија незапослених лица, као и за сталну промоцију социјалног предузетништва.

- Наш бренд „Социјално предузеће“ је сада у фази промоције. Израдили смо препоруке законодавства о социјалним предузећима за измену законских регулатива, како би социјална предузећа била препозната као посебан сегмент привредног пословања. Поред промоције тог модела, наставља се саветодавна активност у оквиру Центра за пружање помоћи при покретању социјалних предузећа, самосталном ангажованошћу социјално угрожених лица кроз покретање сопственог бизниса и помоћи при едуковању, радном оспособљавању и запошљавању инвалидних лица - објашњава Снежана Миланов.


Купци знају одакле долази производ

Снежана Миланов напомиње да је бренд „Социјално предузеће“ посебно значајан у пружању помоћи за осмишљавање заједничке продаје и пласмана производа који настају у делатности удружења која окупљају инвалидана лица, особе са посебним потребама и друге угрожене категорије.

Овај бренд јасно даје до знања купцима, да производ или услуга долазе од стране социјално, друштвено одговорног предузећа, и да тиме директно помажу социјално маргинализованим лицима, а тиме се сами понашају социјално одговорно.


У фирмама које су станари Пословног инкубатора Сента, како напомиње Снежана Миланов, међу запосленима је углавном највише старијих жена и лица која на тржишту рада теже долазе до посла.

- У радионицама удружено или индивидуално код куће израђују се разни производи, за којим има потражње, па има простора да се пласман побољша заједничким изласком на тржиште кроз заједнички маркетиншки наступ и интернет продају. Подршку у оснаживању социјалног предузетништва имамо и од Националне службе за запошљавање па смо основали Удружење грађана „Виа Витеае“, да се систематски ради на оспособљавању социјално угрожених и инвалидних лица. За све је битна социјализаицја тих људи радним анагжовањем у оквиру њихових способности - каже Снежана Миланов.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести