СО: Радницима Протеинке отпремнина или прелазак у локалне комуналце

СОМБОР: Готово неколико деценија Ветеринарска установа „Протеинка“ је решавала велики проблем уклањања и прераде споредних производа животињског порекла (СПЖП) целе Србије, али је несносним смрадом који се ширио из њених погона на ободу града загорчавао живот свим житељима Сомбора.
p
Фото: Dnevnik.rs

На срећу, након исхода међународне арбитраже између наше државе и власника „Енергозелене“, супер-модерног постројења за прераду СПЖП у Инђији и преласку тамошњег погона у стопроцентно власништво Србије, 15. јуна је коначно престала потреба за дотрајалим капацитетима спалионице сомборске кафилерије, па је њена судбина да постане тек трансферна станица за прикупљени отпад животињског порекла.

Сомборцима је можда лакнуло, али наставила се неизвесност за 37 бивших радника Ветеринарске установе „Протеинка“, пошто је према речима Саве Дојића, члана Градског већа  за финансије  и привреду и члана Надзорног одбора “Енергозелене”, сва непокретна имовина коју је кафилерија користила остала граду Сомбору, док је сва покретна имовина и опрема од почетка овог месеца  у власништву “Енергозелене”, чији је сада формални оснивач држава. Пред радницима је изјашњавање о прихватању новог послодавца и потписивање новог уговора о раду, који ће омогућити делу радника који су се определили за проглашење технолошког вишка, да добију отпремнине и пријаве се на биро рада. Поред тога,  за девет, сада већ бивших радника сомборске кафилерије који су се определили за прелазак у овдашње  Јавно комунално предузеће “Чистоћа”, у току је поступак за добијање неопходних сагласности од Владе Србије, пошто је на снази још увек уредба о забрани новог запошљавања у јавном сектору.

Како каже градски већник задужен за финансије и привреду Сава Дојић, радницима који очекују отпремнине она би се ускоро трабала и исплатити.

По мом сазнању новац за исплату отпремнина је обезбеђен и “Енергозелена” би ускоро требало да почне исплату отпремнина бившим радницима “Протеинке”, тврди Дојић, према чијим је речима у току израда пројектно-техничке документације за изградњу трансфер станице.

До изградње овог објекта, послове трансфер станице обављаће управо ЈКП “Чистоћа” у коју би требало да пређе и девет радника сада угашене „Протеинке“, а тренутно је у току набавка минимално потребне опреме за обављање овакве врсте делатности, вели Дојић, уверавајући овдашњу јавност да ће сви становници са територије града имати обезбеђену адекватну услугу када је у питању уклањање и складиштење угинулих животиња и њихов транспорт у инђијске погоне „Енергозелене“.

М. Мћ.

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести