Службеница на своју руку умањила еколошке таксе у Новом Бечеју

НОВИ БЕЧЕЈ: Еколошка такса за правна лица у Новом Бечеју није повећана, већ су само отклоњени недостаци у њеној наплати, саопштавају из ове локалне самоуправе
1
Фото: Dnevnik.rs

Прича која је у новобечејској јавности пласирана, да су за правна лица у овој општини повећане еколошке таксе, није тачна, тврди и челник ове општине Саша Максимовић.

– Проблем у причи о еколошкој такси у нашој општини је ненормално и противзаконито обрачунавање ове таксе у ранијим годинама, и то на нашу штету. Нама није било јасно како приходи од еколошке таксе у комшијском Бечеју износе око 30 милиона динара на годишњем нивоу, а у случају општине Нови Бечеј 900.000 динара – наводи Максимовић.

Анализом одлука о таксама, бечејске и новобечејске, утврђено је да су оне исте.

– Међутим, увидели смо да је једна од бивших радница, која се бавила еколошким таксама и обрачуном пореза и такси, на штету општине обрачунавала ограничења. Она су обрачунавана сваком, и коме то припада и коме не припада, на максималан износ од 100.000 динара. То је нанело штету буџету општине претходних година у износу скоро 20 милиона динара сваке године – каже Максимовић.

Он напомиње да све чињенице потврђују да такса није промењена, уз најаву да ће до промена доћи у следећој години.

– Такса за 2018. годину је иста као и раније, само је по први пут обрачуната онако како треба и у складу са законом. Идуће године биће обрачуната по другој основи. Еколошка такса се тренутно утврђује по стопи пореза од 0,4 посто, а предлог Општинском већу биће да се постојећи лимит на 300.000 динара прихода укине, односно да велика привредна лица плаћају већу еколошку таксу, а мања мању, и да се такса обрачунава по минималној стопи пореза од 0,2 посто – истиче Максимовић.

Ж. Б.

Пројекат “Информисање у Новом Бечеју” је реализовала “Панонија медиа” у сарадњи “Дневником”. Ставови изнети у поменутом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести