Слободарска традиција најјаче оружје

СТАРА ПАЗОВА: Дан ослобођења опомиње потомке славних предака  да чувају успомену и светлу традицију као најјаче оружје у одбрани отаyбине и да јачају љубав према њој у свим облицима живота, а у име слободе и правде имена уписана на овим споменицима не смеју бити заборављена - порука је са свечаности у Старој Пазови, одржаној поводом 74. годишњице ослобођења од фашизма.
Svečanost u Staroj Pazovi povodom 74. godišnjice oslobođenja od fašizma Foto: Dnevnik.rs
Фото: Свечаност у Старој Пазови поводом 74. годишњице ослобођења од фашизма Фото: Дневник.рс

Делегације СУБНОР-а, Општине Стара Пазова, Гарнизона Батајница, Општинске организације СПС,  борачких организација из Руме, Шида, Инђије и Сремске Митровице положиле су венце и цвеће на споменик палим борцима и жртвама свих ослободилачких ратова у центру Старе Пазове.

У име локалне самоуправе Радоје Благојевић, члан Општинског већа, је истакао да чињенице попут ове да су насеља старопазовачке општине ослобођена 23. октобра, треба да пишу историју, да такву историју треба да памтимо и да је уче будући нараштаји. Станко Царић, председник ОО СУБНОР је нагласио да су сви чија су имена уписана на оваквим споменицима јунаци Србије и да треба створити у Србији јединствену организацију која ће чувати слободарску традицију. Мајор Драган Тривун је подсетио да је порука „смрт фашизму“ истински остварена у овој средини пре 74 године.

Венци и цвеће су положени и на споменик народног хероја Јанка Чмелика у градском парку у Старој Пазови, где су свечаности, присуствовали и ученици Основне школе која носи херојево име, који су извели поетско-музички програм посвећен слободарима, а Шимон Долинај, председник МО СУБНОР Стара Пазова је подсетио на живот и дело Чмелика, потомка сиромашњих сељака који је рано ступио у раднички покрет и КПЈ, радио на организовању покрета у завичају и пао у усташке руке новембра 1941. после велике провале, а стрељан је 12. маја 1942.у Сремској Митровици после тешких мучења.

Број жртава фашизма на подручју општине Стара Пазова достиже три хиљаде погинулих, стрељаних или страдалих по фашистичким логорима. Учесници меморијалне свечаности поводом Дана ослобођења Старе Пзаове и целе општине поручили су да нико није могао сањати да ће се фашизам повампирити и у спрези са западним моћницима изазвати распад Југославије и нове жртве, а то опомиње да се жетве не смеју заборавити и слобода мора чувати на сваком месту и по сваку цену. На свечаности је истакнуто и да садашња општинска власт подаржава очување слободарске традиције овог краја и организационо и финансијски.

А. Мали

Пројекат „Стара Пазова на длану“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести