Жабаљ: Општина и Црква заједно славили Савиндан

ЖАБАЉ: Утемељивача српске цркве и државе обележили су и у православној Шајкашкој, у Жабљу, где је у холу Основне школе „Милош Црњански” одржана Светосавска академија у организацији локалне самоуправе и месне  Црквене општине.
1
Фото: Оперска певачица Оливера Болта

У присуству многобројних грађана, општинских функционера, директора јавних установа и свештеника, програм су извели оперски певачи баритон Оливер Њего и сопран Оливера Болта, као и професор клавира Никола Рацков, мешовити хор „Пасторала” из Жабља и ученици жабаљске Основне школе.

Част да у години када Српска православна црква обележава осам векова аутокефалности упути беседу о Светом Сави припала је протонамеснику Миладину Бокорцу и председнику општине Жабаљ Чедомиру Божићу.

Бокорац је казао да светосавље није ни идеологија ни филозофски правац, већ Духом светим облагодарен начин постојања српског народа.

– Ако Србин не живи светосавље, он не живи ни богољубље, ни човекољубље нити самољубље – подвукао је протонамесник Бокорац, додајући да је Свети Сава личност српског рода, која не само да завређује пажњу у таквим приликама већ је и родоначелник и почетак система живљења, обоженог начина живота.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић честитао је славу свим ђацима, професорима и запосленима у школама, поручујући им да негују успомену на Светог Саву, који је пре осам векова поставио темеље савременог школства.

– Савиндан нас окупља, подсећа, национално уздиже и буди као ниједан други. Вечерашња свечаност је показатељ да смо на путу светосавске промисли, која нас недвосмислено учи да државно-правна и духовна традиција једног народа иду руку подруку – казао је Божић.

М. Рашић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести