Шиђани данас обележавају Дан ослобођења

ШИД: Евоцирање успомена на 6. децембар 1944. године, када је, знатно касније од других делова Војводине, ослобођен Шид у Другом светском рату, започеће полагањем венаца на споменик палим борцима, лоциран на православном гробљу у Шиду.
sid, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Скупштина општине Шид данас ће у 18 сати одржати свечану седницу у сали реновираног КОЦ-а. Том приликом биће уручена Шестодецембарска награда најуспешнијим Шиђанима.

О томе како је слобода стигла у Шид пре 74. године, забележио је историчар Симо Томовић у монографији Шида. Прва пролетерска ударна бригада и 11 ударна дивизија стигле су 5. децембра 1944. године пред сам Шид. Те формације гониле су фашисте од Београда. У преподневним сатима 6. децембра последње непријатељске јединице напустиле су Шид и повлачиле се у правцу Товарника, после подне Шидом је владала стравична тишина, да би у сумрак одједном грунуле „каћуше” из правца Гибарца. Сат времена касније партизанске јединице ушле су у град. Цео Шид је тада био на ногама. Народ је славио, јер се завршио тај страшни мученички период усташке окупације и прогона Срба, Јевреја и Рома. Шиђани су депортовани у логоре и ликвидирани од стране усташке окупационе власти чији је центар био у Сремској Митровици.

Међутим, 17. јануара 1945. године непријатељске јединице крећу у велику јануарску офанзиву са намером да поврате Шид и Сремску Митровицу. Прва армија им је нанела велике губитке, Немци су по други пут заузели Шид, али до Сремске Митровице нису стигли.

Прва армија, Шеста пролетерска дивизија, руске каћуше и најзад борба прса у прса, решиле су битку. Нова борбена линија која је настала после другог ослобођења Шида била је: Адашевци, Шид, Беркасово, Бапска и Шаренград. Шид је други пут под окупацијом био три дана. Иза себе окупатори су оставили велике жртве којима је народ овог краја дигао споменик.      

Д. Савичин

 

Свечана седница Скупштине општине Шид одржаће се данас у сали КОЦ-а у 18 сати

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести