Шест и по деценија сомборске Пољопривредне стручне службе

СОМБОР: Као једна од најбоље устројених и вођених Пољопривредних стручних саветодавних служби, сомборска ПШ је јуче, низом стручних предавања, окончала дводневну прославу вредног јубилеја, 65 година постојања.
1
Фото: Град Сомбор

Претходног дана је поводом прославе 65. годишњице рада ове службе у великој сали здања Скупштине града, организован пријем за представнике ПШ-а и њихове госте.

На пригодној свечаности, поред бројних колега из целе Србије, сомборским пољопривредним саветодавцима је јубилеј вредан пажње честитао и помоћник ресорног министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Богићевић, који је истакао да су они који користе савете стручних служби успели да унапреде своју пољопривредну производњу.

- Пољопривредне саветодавне стручне службе су продужена рука Министарства и Покрајинског секретаријата, први на удару са пољопривредним произвођачима и зато у последњих четири-пет година имају и велику подршку и Министарства пољопривреде и министра Бранислава Недимовића, али и Покрајинског секретаријата, тако да су веома потребни и нама као држави, али и пољопривредним произвођачима да својим саветима помогну да унапреде своју пољопривредну производњу - рекао је Богићевић, док је његов покрајински ресорни колега, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду Милорад Малић нагласио да су пољопривредне стручне службе прве на терену како би увиделе које су потребе пољо-произвођача.

- Вратили смо неке конкурсне линије које нису биле у претходној години и повећали буџет готово за милијарду. Од осам милијарди које су предвиђене, имамо 1,3 милијарду намењену управо регистрованим пољопривредним газдинствима широм Војводине и управо овакве службе на терену, којих има 12 у Војводини, помажу да реализујемо та средства - казао је Малић.


Побољшање производње

Најбурнији развој, који је и поставио сомборску пољопривредну стручну службу на пиједестал једне од најбољих сличних српских институција, везује се уз Владимира Сабадоша, који се на челу овдашње ПШ налази пуних 29 година. Према његовим речима, и у наредном периоду ПШ ће се руководити истим циљем, да још више подигне ниво пољопривредне производње на овом подручју.

- Дошле су наше колеге из свих пољопривредно-саветодавних служби из читаве републике, од Косовске Митровице до Суботице, Сенте, Кикинде, и директори и саветодавци. Нама је част да им покажемо наш град, да им на саветовању покажемо шта ми то радимо што је можда мало другачије од осталих, нашу службу и шта планирамо даље - рекао је Сабадош, најавивши да ће, захваљујући реализацији новог европског пројекта, сомборска служба ускоро на располагању имати нови објекат који ће омогућити и новине у њеном раду.


Присутне је у име Града Сомбора поздравио градоначелник Антонио Ратковић, честитавши Пољопривредној стручној служби велики јубилеј.

- Верујем да је највећи део одговорности за  преношење знања у пољопривреди баш на вама – саветодавним службама, јер ваши стручњаци имају мисију да стигну до сваког пољопривредника којем је потребна помоћ. Образовање и преношење знања пољопривредницима једини је могући пут за развој њиховог газдинства, као и унапређење производње - поручио је сомборски градоначелник.

М. Мћ

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести