Сенћанској болници најсавременија лапароскопска опрема

СЕНТА: Општој болници у Сенти уручен је најсавременији торањ за лапароскопску хирургију, са 44 додатка вредан 135.000 евра као донација Владе Мађарске.
Zvaničnici na premopredaji opreme Foto:Dnevnik.rs
Фото: Званичници на премопредаји опреме Фото:Дневник.рс

Сенћанској болници је недавно Покрајинска влада обезбедила ЦТ апарат, тако да је све опремљенија ова здравствена установа, којој гравитира око 100.000 становника из овог дела покрајине.

У Општој болници у Сенти хирурзи годишње обаве 1.200 операција, од којих су 400 лапароскопске, које спадају у минимално инвазивне, а специјалиста опште хирургије примаријус др Емил Фаркаш, наглашава да овакве хируршке интервенције обављају се уз мањи рез, омогућавају брз опоравак пацијената и имају  бројне предности у лечењу.

Фаркаш подсећа да су прву лапароскопску операцију извели пре 25 година, да су били пионири у лапароскопској хирургији код нас, те да се тада у сенћанској болници обучавало 80 хирурга са простора Југославије.

- Лапароскопска хирургија има традицију у Сенти. Сада смо добили могућност да користимо своје знање у најквалитетнијим условима, што ће служити на добробит пацијената и њихов квалитета опоравак. Мислим да је у свему то и најбитније - наглашава примаријус др Емил Фаркаш.  У време када су у сенћанској болници почели са лапароскопским хируршким интерванцијама, опрема којом су располагали сматрана је најсавременијом, али је од тада застарела.

Донација сенћанској болници резултат је добре српско-мађарске сарадње, казао је повереник премијера Мађарске Иштван Грежа, који је присуствовао примопредаји опреме.

Нова лапароскопска опрема омогућиће да се у сенћанској болници раде и сложенији захвати, па ће се убудуће радити и лапароскопске операције желуца и панкреса. Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор наглашава да је намера да се ниво лечења усклади са потребама 21.века.   

- Мислим да је ово права база која је сада технички, технолошки ојачана и сигуран сам да ће служити за оздрављење свих, без обзира на националну припадност, без обзира да ли живе у Сенти или негде у околини. Спремамо се и за темељну реконструкцију сенћанске болнице. Планирано је да радови почну следеће године. У току је припрема пројектно-техничке документације, а новац ће бити обезбеђен из републичког буџета - најавио је Пастор.

        М. Митровић

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести