Сећање на страдање 400 сенћанских Срба

СЕНТА: У спомен на око 400 Срба убијених од стране мађарских окупатора у Сенти током Другог светског рата од 1941 до 1944.године, крај гробнице на Православном гробљу одржана је комеморативна свечаност.
s
Фото: Polaganje venaca na grobnicu na Pravoslavnom groblju u Senti/ SKC Stevan Sremac, Senta

Парастос је служио сенћански парох Далибор Зарић, а венце на споменик положили су представници локалне локалне самоуправе општине Сента, удружења грађана и политичких партија.

У пригодној беседи у спомен на страдале Сенћане директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић рекао је да је њихова једина “кривица” била што припадају православном хришћанском српском народу.

- Ово треба да нас подсети на то да пре свега треба да будемо људи, да наше памћење треба да буде људско утемељено у чињеницама и знању, лишено било какве потребе и жеље за осветом, већ утемељено пођеднако и у љубави и у спрамности да се прашта, али да се не заборави. То јесте тешко, али је неминовно и катарзично и лековито - нагласио је Ристић. 

Први пут након 1945. године, у оквиру комеморације, обављено је спуштање венаца у Тису, на месту где су окупатори у воде те реке бацили лешеве великог броја убијених сенћанских Срба.

У Српском културном центру “Стеван Сремац” одржана је трибина “Сећање на злочин - улога Музеја жртава геноцида у политици памћења”, уз учешће директора Музеја жртава геноцида Дејана Ристића и историчара Бојана Арбутине.

Организатор ових активности је био Музеј жртава геноцида, у сарадњи са Културно-историјским друштвом „Јован Мушкатировић“ и Српским културним центром „Стеван Сремац“, а уз подршку Фондације Музеја жртава геноцида.

М. Митровић

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести