Санирана велика хаварија на изворишту у Дебељачи

ДЕБЕЉАЧА: Комуналци у Дебељачи труде се да подмире потребе овог места у ковачичкој општини. У ЈКП „4.октобар“ су обезбеђени неопходни услови, без обзира на прилике које су узроковане епидемијом, а овде су се посебно одразиле на смањење прихода од вашара по којима је Дебељача чувена.
d
Фото: Dnevnik.rs

Недавна хаварија на изворишту водовода проузроковала је додатне проблеме и трошак.

За наш мали колектив од деветоро запослених ванредни издатак од преко милион динара је велики новац, али смо сопственим снагама и средствима успели да санирамо хаварију и обезбедимо нормално водоснабдевање за око 3.500 становника Дебељаче. Хаварија се десила на посуди са високим притиском, у којој се меша и чисти вода и припрема за дистрибуцију потрошачима. Читав посао смо успели да завршимо за десетак дана, заслугом и појединих приватних фирми и мајстора из општине Ковачица, наглашава директор ЈКП „4.октобар“ Ласло Јовер.

Приликом хаварије, средином октобра, губило се на сат по 15 кубика воде, па се морало брзо реаговати. Према речима Јовера урађена је санација са врхунским решењем, по најповољнијим финансијским условима. Водоснабдевање места сада се обавља уз нову посуду под притиском, нове пумпе и хлоринаторе.

Јовер подсећа да је прошле године урађен ремонт водоводних чворишта и хидраната у вредности 72 милиона динара, захваљујући највише средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумартсво АП Војводине, а мањи део је обезбеђен из буџета ковачичке општине.


Седам предузећа по селима

У општини Ковачица постоји седам јавних комуналних предузећа, практично у свим већим насељима где постоје месне заједнице: Ковачици, Дебељачи, Црепаји, Уздину, Идвору, Падини и Самошу. Пре неколико година било је иницијатива да се изврши обједињавање комуналних предузећа у једно, али се на томе стало.

Лично мислим да од обједињавања у једно комунално предузеће нема ништа и да је то тешко изводљиво у овим материјалним, духовним и моралним условима. Пре свега мислим да је проблем у нашем менталитету и односу према раду. Уз рационално и домаћинско пословање, могу да опстају и мала комунална предузећа у свим месним заједницама, сматра директор ЈКП „4.октобар“ Ласло Јовер.  


Мештани су редовне платише наших услуга, јер цена пијаће воде коју обезбеђујемо није висока. Кубик стаје 42,60 динара, а то је цена једне литре флаширане воде. Мислим да је цена пијаће воде из водовода реална, па и нижа него што би требала бити, а тако је и са осталим накнадама које плаћају домаћинства у Дебељачи за наше услуге. Месечна накнада за одржавање зеленила је 150 динара по домаћинству, где је укључен центар места, гробља и 12 хектара Вашаришта. То подразумева кошење зелених површина шест пута годишње површине око 24 хектара. Поред тога за одржавање два велика гробља, где има преко 7.000 гробних места, још се наплаћује годишња накнада од 250 динара. Послови се постижу уз доста ангажовања са скромним бројем радника, јер не тако давно за исте послове у Дебељачи комунално предузеће је имало 32 радника, указује директор Јовер. 

Једна породица пореклом из Дебељаче, која сада живи у Аустралији донирала је средства па су на гробљу постављене две чесме, а посао су одрадили комуналци. Породица из Аустралије је ступила у везу са другим бившим мештанима Дебељаче које живе широм света, па се очекује да се у пружању помоћи из дијаспоре за уређење завичаја укључи тридесетак породица. За уређење нове фонтане у центру места, вредности 5.000 до 7.000 евра, очекује се и подршка из Мађарске на конкурсу једне фондације, што ће бити извесно почетком наредне године.

М. Митровић

Пројекат „Ковачица на длану“ реализује „Дунав Продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести