Санира се мост на каналу између Кеверче и Дубоког Јендека

АПАТИН: На главном каналу система за одводњавање Кеверча -Дубоки Јендек, отпочели су радови на санацији и реконструкцији постојећег моста који је био у веома лошем стању, јер су последње поправке на овом прелазу рађене још пре две деценије, јавља апатински Радио Дунав.
1

Око два милиона динара коштаће ови радови које заједнички финансирају Покрајински секретаријат за пољопривреду и водопривреду и Општина Апатин. Носилац радова је Водопривредно друштво „Западна Бачка“ Сомбор, а подизвођач „Регулација Дунав и Тиса”.

Реч је о мосту који највише користе „Војводинашуме” за извожење дрвета, пољопривредници који имају њиве са друге стране, али и ловци и риболовци. Из Водопривредног предузећа „Западна Бачка” апелују на грађане да се суздрже од проласка овим мостом у наредне три недеље, док трају радови.  Како је појаснио Фрањо Вајсенбургер, руководилац службе за мелиорацију и одржавање заштитних објеката у ВД „Западна Бачка“, Општина Апатин је препознала потребу за појачаним одржавањем водопривредних објеката на својој територији, а било је крајње време да се санира овај мост јер је постао несигуран за саобраћај и безбедност корисника.

Према речима техничког директора Мирослава Јосића основна конструкција моста или базни део је у реду и издржава оптерећења, али су прелазне плоче пропале. Ту се додају нове челичне талпе које се међусобно повезују чиме се знатно повећава носивост. Уследиће засипање песком, постављање гео текстила и бетонирање.

У финансирању радова Општина Апатин учествује са 40 одсто. Цео програм суфинансирања вредан је десет милиона, тако да након санације моста следе радови на чишћењу каналске мреже у околини Сонте. У Сонћанском риту радиће се укљањање вегетације из главног канала. У плану је и да се на главном каналу Кеверча, који води на саму црпну станицу која је жила куцавица за овај систем, исто ради реконструкција пропалог моста. У „Западној Бачкој” планирају да све планиране радове за ову сезону заврше до 15. децембра, али то ће зависити и од временских услова. 

В. Х.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести