Сандићева кућа у Зрењанину потпуно се урушила

ЗРЕЊАНИН: Док је чекала да претходне и садашње власти искажу вољу за обновом, реше имовинско – правне односе и обезбеде новац за њену реконструкцију, Сандићева кућа, иначе споменик културе од великог значаја, потпуно се урушила.
с
Фото: Dnevnik.rs

Са родне куће знаменитог Зрењанинца Александра Сандића, књижевника и писара Вука Стефановића Караџића, пре неколико година скинута је спомен- плоча, а око фасаде са уличне стране постављена је заштитна ограда. Учињено је то из безбедоносних разлога, а по налогу комуналне инспекције, јер је закључено да је објекат склон паду.

Пошто у међувремену ништа није учињено да би се сачувао објекат на Карађорђевом тргу, кров се потпуно урушио и сада је питање да ли уопште постоји могућност његове обнове. Уместо споменика културе од великог значаја, кућа је постала споменик небриге друштва према својој историји и култури.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац је својевремено изјавио да се о даљој судбини Сандићеве куће воде консултације са зрењанинским Заводом за заштиту споменика културе, и да су могуће две варијанте решења.

-Једно је обнова куће, ако Завод подржи такво решење као могуће, а друго је рушење и израда реплике родне куће Александра Сандића. Паралелно са тим мора да се изнађе решење да објекат и земљиште на којој се кућа налази пређу из приватне у државну својину. Ту на сцену ступа република, јер Град нема правног основа да даје средства за ту намену – изјавио је раније Сантовац.

Фото: Dnevnik.rs

За сада, међутим, нема информација шта је даља судбина куће подигнуте давне 1790. године.

Сандићева кућа је, иначе, један од ретких примера који указују на начин грађења стамбених просторија крајем 18. века. Представља типичну панонску кућу из времена када она још не добија трем као опште обележје и стога има велики значај у сагледавању развоја стамбених објеката на овом простору. Грађена је од набоја и имала је кров на две воде покривен трском са наглашено истуреном стрехом дуж дворишне стране.

Њен власник Александар Сандић (1836-1908) био је књижевник и писар Вука Караџића. Студирао је право и словенску филологију у Бечу. Био је професор гимназије у Сремским Карловцима и Новом Саду и учествовао у раду Матице српске и Српског народног позоришта. Превео је десетак позоришних комада, проучавао стару српску књижевност и бавио се публицистиком.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести