Сачувана радна и ђачка места

ШИД: Локална самоуправа у протекле две године започела је или довршила пројекте за обнову већине сеоских школских објеката, почев од Беркасова, где мештани кажу да им је то сад најлепша зграда у селу.
в
Фото: Dnevnik.rs

- Урадили смо много тога у школи у Беркасову, при чему је доста помогла Месна заједница и мештани који су радним акцијама помогли да се уреди простор испред школе – каже заменик председника шидске општине Зоран Семеновић. После завршених радова споља, и унутрашњост школе је омалтерисана и окречена. Купљене су нове клупе и школа је добила сасвим нови изглед.

Мало даље смештен је Бикић До, где је школска зграда доведена у бољи изглед. Све је поправљено, окречено и сређено, тако да ова школа одговара потребама ученика и лепо изгледа. Трећа подручна школа, у Соту, добила је монтажну салу у којој се у току зиме одржава настава физичког васпитања, док у току лета на игралишту у дворишту има доста простора за ту намену. Стара школа је реновирана у Соту, тако да је и даље користи подручно одељење Основне школе „Сремски фронт”. Средства за школу у Соту обезбедила је локална самоуправа.

Најлепша школа подручног типа која припада „Сремском фонту” је свакако она у Моловину, док школе у Кукујевицима, Вишњићеву и Бачинцима још увек немају фискултурну салу

Најлепша школа подручног типа која припада „Сремском фонту” је свакако она у Моловину, која је потпуно реконструисана, уз нови намештај, централно грејање и другу опрему, захваљујући донаторима амбасади Шведске. У овој школи су ученици од првог до четвртог разреда, али има и оних који припадају дечијем вртићу. Овај објекат доминира селом. Нема у селу ниједне куће нити државног објекта који је раван школи.

Подручна школа у Гибарцу припада ОШ „Бранко Радичевић” у Шиду,  реновирана је и окречена, као и школски објекти у Батровцима и Бингули, где су замењене пећи за грејање, да би се убудуће грејали на пелет.

По речима заменика председника општине Шид Зорана Семеновића у Моровићу је извршена поправка крова и изолација зидова који су били влажни. Ученици те школе били су измештени док трају радови, а када настава поново крене, вратиће се у своју школу. Пред шидском локалном самоуправом је још неколико тешких задатака кад је реч о школама. Наиме, школе у Кукујевицима, Вишњићеву и Бачинцима немају фискултурну салу.

- Захвални смо Министарству просвете што нам је изашло у сусрет да не укидамо одељења, тако смо сачували и радна места за наставнике. Зато смо се трудили да побољшамо услове у којима раде и матичне и подручне школе – каже Семеновић. - Основна школа „Сремски фронт” је у минулим годинама потпуно реконструисана и добила је сасвим нов изглед, а ОШ „Бранко Радичевић” треба да се реконструише. Ми нисмо сигурни, али верујемо да ћемо добити средства за реконструкцију те школе.

Д. Савичин

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести