Русанда чека туристе из Ирана

МЕЛЕНЦИ: Представници Иранског трговинског центра за Балкан и Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“ у наредних десетак дана сачиниће и потписати писмо о намерама, у којем ће бити прецизирани детаљи сарадње, договорено је на састанку одржаном у Бањи „Русанда“.
Predstavnici Irana obišli banjske objekte Foto: Dnevnik.rs
Фото: Представници Ирана обишли бањске објекте Фото: Дневник.рс

Представници Ирана, предвођени председником Иранског трговинског центра за Балкан Саидом Хосеинијем, посетили су „Русанду“ и том приликом се састали са директорком Зорицом Ћулибрк и њеним сарадницима, а госте је, у име локалне самоуправе, дочекао заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац. На састанку који је био затворен за јавност договорен је и скори долазак власника једне велике иранске туристичке агенције преко које би, уколико договор буде конкретизован, ирански туристи долазили у меленачку бању.

Прошле године је око 7.000 туриста из Ирана посетило Србију, а ове године пристижу у већем броју већ од јануара

- Ово је велика шанса за нашу бању, али не само за њу, него и за државу Србију. Посета је уследила након потписивања споразума о сарадњи између двеју држава, а ми смо били на састанцима у Привредној комори Србије и успоставили контакте са представницима Ирана, који су веома заинтересовани да упућују своје суграђане на боравак и лечење у „Русанду“. Уједно постоји и могућност одређених инвестиционих улагања – изјавила је директорка ове установе Зорица Ћулибрк.

Она је навела да чувена меленачка бања иранским, али и другим туристима, може да понуди пелоид, лековито блато које је јединствено у свету, затим квалитетан и обучен медицински кадар, као и своје капацитете који ће се, уколико све буде ишло по плану, ускоро проширити.

-Тренутно на располагању имамо 306 постеља. Завршили смо реновирање такозваног блатног блока, а аплицирали смо на конкурс код Покрајинског секретаријата за здравство за адаптацију базена за рехабилитацију. Иначе, активни смо када је реч о аплицирању на конкурсима, имамо пројекте за изградњу инхалационог парка, за набавку опреме, реновирање базена. Планирамо да реновирамо и пети павиљон, као и изградњу новог објекта за смештај гостију – истакла је Ћулибрк.

Фото: Лековито блато јединствено у свету Фото: Дневник.рс

Заменик зрењанинског градоначелника Саша Сантовац напоменуо је да је интерес града Зрењанина да Бања „Русанда“ понуди много више него што у овом тренутку нуди.

- Бања је веома значајна за велики број наших грађана, али и за оне који долазе из иностранства. Осим улагања из буyета града, која смо имали у протеклој години, ми смо ове године, на седници Скупштине града, приступили измени просторног плана регулације бање, како би се омогућила изградња нових објеката, посебно хотелског смештаја, али и реконструкција постојећих – подсетио је Сантовац.

Саид Хосеини је нагласио да му је веома драго што је имао прилику да види овај рај, како је назвао „Русанду“.

- Србија је јако лепа земља, са великим потенцијалима, и то би требало искористити за привлачење туриста. Прошле године је око 7.000 туриста дошло из Ирана, а ове године су кренули да пристижу у већем броју већ од јануара – казао је Хосеини. 

Ж. Балабан

Пројекат „Зрењанинска хроника” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести