Риболовачки савез Војводине ће управљати водама у Срему и Бачкој

Ново руководство Риболовачког савеза Војводине Д.О.О, које је дошло на чело ове организације средином 2019, по свему судећи је добро урадило поверени посао привременог управљања свим недодељеним водама у Срему и Бачкој, па је сада уследио следећи корак, добијање тих вода на управљање у следећих 10 година, а реч је рекама: Босут, Берава, Жива, Провала и Мртва Тиса код Хоргоша.
d
Фото: Риболовачки савез Војводине Д.О.О.

– То су највеће и риболовно најатрактивније од тих вода у Срему и Бачкој, које су до 2020. године биле недодељене, што значи без корисника и рибочуварске службе – каже Марија Влајков, в.д. директора Риболовачког савеза Војводине Д.О.О. – Према нашим сазнањима, како са терена, тако и из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, не би требало да је, сем ових, остала још нека, иоле већа и значајнија вода на овим рибарским подручјима.

Имао је Савез целу прошлу годину да покаже да ли је у могућности да буде на висини задатка и када му је повећан обим посла, а као исход великог труда јесте додела вода којима ће моћи да управља следећу деценију и тако побољша стање у овим подручјима.

– Уговор који смо сада потписали са собом носи већу и дугорочнију одговорност, али и време током којег можемо да се посветимо чувању и унапређењу тих вода и рибљег фонда у њима. Да, прошла година је била поприлично велики тест наших могућности, јер је рибочуварска служба која је и на претходно додељеним водама имала пуне руке посла, морала да покрива додатне воде, а ако се узму у обзир и отежавајуће околности које је донела пандемија коронавируса, резултати у чувању тих новододељених вода нису мали и можемо рећи да смо веома задовољни како смо се током овог незахвалног периода организовали. Рибочувари су запленили огромне количине мрежа у дневним и ноћним акцијама и велика количина рибе је ослобођена из њих. Неке од ових акција су овековечене на нашем јутјуб каналу – осврнула се Марија Влајков на изазовну 2020. годину.

При добијању недодељених вода, РСВ је објавио и планове у вези са њима, а то у првој години укључује мониторинг и блиц акције екипа са других терена.


Транспарентност руши малверзације

Риболовачки савез Војводине објавио је јавно Конкурс за издавање дозволе за привредни риболов на бућку на Тиси, што раније никад није био случај.

– Транспарентност рада је главни разлог, јер желимо да са овог посла скинемо тај вео мистерије, као и да станемо на пут могућим малверзацијама. То погодује и аласима, јер су критеријуми јасни, не постоји могућност уцене додатним условима. Број могућих дозвола за тај део Тисе је смањен са 28 на 14. Циљ нам је да створимо такав вид сарадње да „наши“ аласи раде у миру и поштено, а да нам истовремено буду додатне „очи“ на води – нагласила је Марија Влајков.


– Стручна кућа, у овом случају Департман за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Новом Саду, током 2021. вршиће мониторинг, односно научна истраживања популације риба и еколошког стања новододељених вода – објашњава Љубомир Пејчић, стручно лице референт рибарства у Риболовачком савезу Војводине Д.О.О. – На основу њихових резултата ће се и правити планови за очување и заштиту рибљег фонда. Током прошле године успоставили смо праксу блиц контрола и ванредних акција рибочувара са других терена. Ово смо радили на свим водама у нашој надлежности, а не само на новододељним. Сврха таквих акција је двострука, испомоћ колегама који су задужени за одређене делове рибарских подручја, али и једна врста провере квалитета рада наших колега. 

Током прве године након доделе вода на период од једне деценије није дозвољено порибљавање, јер се у истој врше истраживања од стране стручне куће.

– На основу резултата тих истраживања и програма управљања који следи из њих биће одређена динамика и обим порибљавања. Најраније и највероватније да ће нека од првих порибљавања на новододељеним водама бити током 2022. године, уз сагласност Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине. То су, бар, наша очекивања – истиче Пејчић.

С повећаним обимом вода под управом Савеза долази до потребе и већег броја рибочувара.

– Риболовачки савез Војводине Д.О.О. планира да, током ове прве године прошири рибочуварску службу, а приоритет су нови чувари задужени за новододељене воде. Постоји, такође, план и за увећање броја рибочувара на водама које су нам већ раније додељене. Морамо да нагласимо да смо од половине 2019. до сада повећали број са девет на 12 службених лица.  Рибочувари се готово увек бирају из редова волонтера, то јест, да би неко постао професионални рибочувар мора бар неколико месеци да буде рибочувар волонтер када и пролази обуку и добија оцену од стране искуснијих колега – закључио је Љубомир Пејчић. 

Кристина Бугарски

 

Nikola
01.02.2021 • 12:51
Bravo ljudi svaka cast, samo napred! Drago mi je da stvari idu na bolje.
Glos
01.02.2021 • 18:13
Slamka su spasa.
Nemanja
04.02.2021 • 15:55
Nadam se da ce i ostala gazdinstva da se ugledaju na ovaj primer! Vode Vojvodine bi mogle prve recimo!
EUR/RSD 117.5779
Најновије вести