Реконструисане две суботичке трафостанице

СУБОТИЦА: Електропривреда Србије је у реконструкцију две високонапонске трафостанице у Суботици уложила укупно три милиона евра, изјавио је в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.
EPS je u subotičke trafostanice uložio tri miliona evra Foto: Dnevnik.rs
Фото: ЕПС је у суботичке трафостанице уложио три милиона евра Фото: Дневник.рс EPS je u subotičke trafostanice uložio tri miliona evra Foto: Dnevnik.rs

Он је заједно са сарадницима и начелником Севернобачког управног округа Драгим Вучковићем, у четвртак обишао реконструисане трафостанице Суботица 2.и Суботица 1. Модернизоване трафо-станице обезбедиће грађанима и привреди боље снабдевање струјом.

Грчић је, обраћајући се медијима, нагласио да је реконструкција ових трафостаница веома значајна за даљи индустријски развој Суботице и долазак нових инвеститора.

- Град Суботица је један од најважнијих градова и региона и најбитнијих индустријских центара у северном делу Србије. За сваки индустријски развој неопходно је обезбедити инфраструктуру, а део тога је и напајање струјом - истакао је Грчић.

Стабилно снабдевање ће посебно осетити потрошачи у насељима Александрово и Нови Жедник, али и цео јужни, југоисточни и југозападни део Суботице

Уз подсећање да је Суботица 1 најстарија трафостаница у том делу Србије, изграђена 1959. године, Грчић је нагласио да је невероватан податак да је од тада само поправљана, уз оклањање тренутних кварова. Сада је после шест деценијапрви пут у потпуности реконструисана и модернизована, са повећаним капацитетом. На тај начин су обезбеђени услови да нови инвеститори могу да граде нове фабрике.

Трафо-станица Суботица 2 изграђена је 1976. године. Овом реконструкцијом јој је  повећан капацитет, а модернизацијом створени услови за прикључење нових корисника. Како је в.д. директора ЕПС-а истакао, сада је све дигитализовано и на даљинском управљању, тако да у случају пракида струје може брзо да се реагује.

-  Суботицу, иначе, по питању напајања струјом од свих градова разликује то што има двосмерно напајање, што значи стабилно. Ако се из једног правца нешто лоше деси истог момента се преусмери из другог и успостави мрежа, а Суботица има напајање са чак четири стране – подвукао је Грчић.

Он је честитао градским властима Суботице истичући да су веома експедитивни када је у питању неопходна папирологија за реализацију пројекта. Уз констатацију да по том питању Суботица и Чачак предњаче у односу на друге градове у Србији, напоменуо је да има много трафо-станица за реконструкцију у Србији и да је много урађено претходних година, али да се деценијама уназад скоро ништа није радило осим хитних поправки.

-  Данас Србија, захваљујући политици Александра Вучића доживљава економски и привредни просперитет, а да би се наставио неопходно је обезбедити инфраструктуру, где су две основне ствари путеви и напајање електричном енергијом. Наш задатак је да обезбедимо напајање струјом у сваком граду, насељу и месној заједници, у зависности од нивоа потреба – казао је Грчић.

Драги Вучковић је захвалио Грчићу на посети и нагласио да је то прва посета директора тог предузећа после више деценија.

- Дугујемо велику захвалност за ову инвестицију у суботичке трафо-станице, односно што је овај посао ЕПС уврстио у приоритете - рекао је Вучковић, додајући да је Суботица проширила енергетске капацитете и обезбедила себи будућност по питању напајања струјом, а стабилно снабдевање ће посебно осетити потрошачи насеља Александрово и Нови Жедник, али и цео јужни, југоисточни и југозападни део Суботице. 

В. Х.

Пројекат „Суботичка хроника” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5886
Најновије вести