Брнабић: Разговарамо са инвеститором о фабрици воде у Зрењанину

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Влада Србије разговара са инвеститором о куповини фабрике воде у Зрењанину и да сматра да су близу договора који би решио проблем пијаће воде у Зрењанину.
brnabic
Фото: AP Photo/ Darko Vojinovic

Брнабић је на Пленарној седници Националног конвента о ЕУ казала да паралелно са тим Влада Србије хоће да уложи у цео водоводни систем у Зрењанину јер су, како каже, тамо јако старе цеви и велики губици.

"Без тога бисмо могли да имамо проблем да иако имате квалитетну воду при изласку из фабрике док дође до грађана нећете је имати, осим ако не замените цеви", навела је.

Премијерка истиче да је проблем са пијаћом водом у Зрењанину изузетно тешко решити и појашњава да нико из Зрењанина није питао Владу како да реше проблем воде па су ушли у јавно - приватно партнерство иако нису могли у том тренутку.

"Тада није постојао довољно јасан правни оквир да вам прочишћавање воде ради приватни партнер, па смо како бисмо то омогућили ушли у хитне измене закона и изабрали приватног партнера", каже.

Брнабић додаје да тај партнер није показао да је способан да реши проблем и да Зрењанинцима испоручи квалитетну пијаћу воду како би Аутономна покрајина Војводина могла да укине забрану.

"Онда сте дошли у један ћорсокак зато што је било тако организовано и нису могли да испоруче воду, Зрењанин то не може да плаћа и та фирма је банкротирала. Пошто ју је финансирала једна комерцијална банка, она је практично преузела фабрику за воду", појашњава Брнабић.

Премијерка истиче да је држава могла да купи ту фабрику, али да то није било решење проблема јер се не зна колико новца треба да се уложи да би прорадила.

"Или смо могли да нађемо приватног партнера који је спреман да са банком настави тај пројекат и да Зрењанинци добију воду и то је оно што радимо последњих неколико месеци. Мислим да је сада на прагу договор са једним инвеститором који има светске референце у тој области", казала је.

Zrenjaninac
05.11.2021 • 21:35
Fabrici vode su podmetali klipove u točkove. Navodno, nije mogla da obezbedi dovoljne količine vode da se usred leta zalivaju travnjaci i trotoari. Glavni argument je da se snabdevanjem vodom ne može baviti privatno preduzeće preko JKP Vodovod i analizacija. E sad će biti sve u redu. Fabriku će za male pare kupiti opet privatnici, ali "naši" koji su odavno bacili oko na ovaj pogon. Naravno, ni Italijani neće sedeti skrštenih ruku pa će podneti tužbu Strazburu i dobiti sud. Sve će narod platiti.
EUR/RSD 117.4598
Најновије вести