Раштанијада у Змајеву окупила госте са свих страна

ЗМАЈЕВО: Удружење Црногораца Змајева, организовало је четврту „Раштанијаду“, манифестацију у част раштана, биљке на којој су генерације одгајане, а спада у групу најбогатијих гвожђем, разним витаминима и минералима.
1
Фото: Победничка екипа „Пипери”

Поред домаћина у кувању раштана такмичили су се и њихови гости из Равног Села, Бачког Доброг Поља, Врбаса, Црвенке, Новог Сада, Ловћенца и Фекетића.

- Змајевачка раштанијада, првенствено има за циљ дружење, без обзира на националну и завичајну припадност. На овогодишњој раштанијади учествовали су пођеднако, што би рекли раме уз раме, Црногорци, Херцеговци, Мађари, Словаци и сви други добронамерни људи. Раштан се и у Војводини, посебно у нашем подручју Бачке такође изразито цени и радо је виђен на менију скоро сваке породице – каже  Миодраг Бецић, председник Удружења Црногораца Змајева. - Ова манифестација у нашем селу је прилика да се припадници црногорске народности подсете на ово старо традиционално јело, које се и данас са пуно поштовања припрема у Црној Гори, Херцеговини, Далмацији, а као што рекосмо и у Војводини је радо виђен на столу.

Фото: Кулинари су пред жири донели различита јела с истом хранљивом биљком

Сви, а нарочито горштаци изузетно поштују раштан, а како и не би, спасавао их је током гладних година и великих суша и у временима разних буна и ратова, када се раштаном прехрањивала и многобројна војска. И док се раштан са додацима димљеног овчијег и јагњећег меса али и сланином крчкао у казанчићима, замирисавши до неба, простором крај реке Јегричке орила се песма, црногорска, српска, мађарска, словачка давајући посебан штимунг такмичарима, али и кибицерима који су дошли да се друже и дају одушка лепом сунчаном дану и да дегустирају јела.

- Ове године имамо највећи број учесника, око стотинак такмичара. Веома смо срећни што је учествовао велики број младих који, како кажу, желе да сазнају што више о раштану, да науче да га кувају и наравно да одрже традицију својих предака. Иако су само слушали и читали, о раштану су на нашој манифестацији сазнали много више, између осталог и да има и лековито својство – вели  Бецић.

За горштаке кажу да се примичу шерпама и лонцима тек кад сврате у кухињу да провере шта се спрема за обед, али није тако изгледало на раштанијади. Док су севале варјаче, мешали се мириси из казанчића, такмичари су се једни од других распитивали о рецептима, посебно су предњачили млади у жељи да надмаше искусне куварске ветеране.

Нашао се овде и Мали Миша, познати змајевачки гурман и окупио екипу ветерана која је завршила на последњем месту, јер су, како кажу, префорсирали казанче великом количином меса, што је покварило укус куваног раштана. Ипак су задовољни, јер су се дружили са старим познаницима.

- Уосталом нека млађи побеђују, на њих је дошао ред – поручио је Мали Миша.

После двоипочасовног крчкања трочлани жири је био на великим мукама, одлучивале су нијансе, и после петнаестак минута проглашена су најуспешнија и најукуснија раштан јела. Прво место и најбољи раштан скувала је млада екипа „Пипери“ из Змајева, друго место припало је Удружењу Црногораца из Црвенке, а треће екипи „Комад“ из Змајева. Најуспешнијима припале су пригодне награде у виду казанчића, тањира, чаша..., а на крају сви заједно су се уз скувана јела, пиће и музику, дружили и присећали разних догодовштина.

Текст и фото: Ласло Киш

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести