Раст станоградње је добра вест за Зрењанин

ЗРЕЊАНИН: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, са сарадницима, обишао је  градилиште у насељу Мала Америка, где се интензивно гради стамбени комплекс са скоро 200 станова, чији је инвеститор „Максимовић - градња” из Зрењанина.
d
Фото: Град Зрењанин

То је највеће градилиште објеката намењених вишепородичном становању у Зрењанину, а тренутно је у граду активно седам градилишта, уз још неколико у припреми, што заједно чини око 500 станова у изградњи.

Већи део стамбених јединица продат је унапред, уз раст цена некретнина, али и цена грађевинских парцела у власништву града. Радови нису прекидани ни током ванредног стања и оцењује се да епидемија изазвана коронавирусом не би требало да значајније утиче на активности у том грађевинском сектору.

Градоначелник Јањић рекао је да овакав обим станоградње није у Зрењанину забележен дуже од три деценије и да је то најбољи показатељ укупних привредних кретања у граду у последњем периоду. Подсетио је да тржиште некретнина у нашем граду у последњих десет - петнаест година готово да није постојало.

- Данас је ситуација потпуно другачија. Зрењанин је међу градовима у Србији са оствареним највећим прометом у тој области и у граду се тренутно гради 500 станова, а нисам сигуран да ли заинтересовани купац може да нађе слободан стан. На више од 12 локација се планира колективна стамбена изградња и веома сам задовољан, јер је то прави показатељ у ком правцу иде град. Зрењанинци имају поверења у град, у државу, долазе инвеститори, и страни и домаћи. Више од 5.000 радних места је у претходном периоду отворено у Зрењанину и овакав обим станоградње и оваква градилишта су сигурно резултат и тога - рекао је Јањић након обиласка градилишта.

Технички руководилац зрењанинског грађевинског предузећа „Максимовић - градња” Небојша Максимовић каже да ће комплекс Мала Америка имати 192 стана и располагати са 500 квадратних метара пословног простора.

- У првој фази се усељава 80 станова, а у наредним фазама постепено ће се допуњавати тај број до 192 стана. Немамо никаквих проблема са тржиштем и успевамо да продамо све станове које завршавамо, а рок за завршетак прве фазе је јул ове године. Рок за завршетак друге фазе је мај идуће године, с тим што планирамо да то буде готово и раније. По завршетку прве, почињемо изградњу треће фазе - објашњава Максимовић и додаје да ће завршетком овог комплекса тај део Зрењанина, готово у центру града, добити потпуно нов изглед и да ће на простору некадашњих напуштених магацина живети 500 - 600 становника.

Он је најавио и уређење дела Гундулићеве улице у зони комплекса, изградњу нових тротоара и паркинга.

Иначе, са 38 милиона евра укупног промета на тржишту некретнина у прошлој години, Зрењанин се налази у самом врху табеле у Србији, међу првих седам градова, а у једној анализи тржишта некретнина у Београду, Зрењанин је оцењен као град који ће у будућности доживети прави грађевински бум, уз Београд, Нови Сад и Крагујевац.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести