Радним местима зауставиће исељавање

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: Велика улагања у инустријску зону у Бачког Петровца имају циљ да се привуку страни и домаћи инвеститори, са жељом да се део становништва који се отиснуо у Словачку због посла, врати кући.
Bački Petrovac Foto:Dnevnik.rs/ J. Ivanović
Фото: Бачки Петровац Фото:Дневник.рс/ Ј. Ивановић

Званично је у овој општини 547 незапослених, што је висока цифра у односу на 13.428 становника. Пошто је ово мала општина, одлазак младих у Словачку се итекако осети, али ове године биће упослено пар стотина људи проширењем погона фирми које већ послују у индустријској зони, те ће бити посла за сваког ко жели да ради.

Председник општине Бачки Петровац Срђан Симић каже за „Дневник” да је пројектом проширењем капацитета индустријске зоне, уз помоћ Покрајинске владе, повратак младих највећи циљ, а томе у прилог иде и чињеница да ће Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије у две основне школе уложити око пола милијарде динара. Биће комплетно реновиране основне школе „Јан Чајак” у Бачком Петровцу и „Жарко Зрењанин” у Маглићу.

За разлику од већине општина које имају једно јавно комунално предузеће, овде постоје три - у Бачком Петровцу, Маглићу и Гложану. Добра страна приче је да ниједно нема дуговања, већ сви послују са одређеним добитком.

Фото: Срђан Симић Фото:Дневник.рс/ Ј. Ивановић

„Јавно комунално предузеће „Прогрес” у Бачком Петровцу бави се свим делатностима, управља водоснабдевањем, канализацијом, одлагањем отпада, уклањањем депонија, а задужени су и за Месну заједницу Кулпин“, каже Симић. „У рециклажу смо укључили велики број грађана, којима је Општина омогућила бесплатне yакове како би очували животну средину. Све дивље депоније смо уклонили, тако да те проблеме више немамо. Дивља депонија у Маглићу која се налази на пољопривредном земљишту је уклоњена уз помоћ Покрајинског секретеријата за пољопривреду.“

Иако су сва насеља покривена канализационом мрежом, она не функционише у свим деловима Бачког Петровца и Кулпина.

„У Бачком Петровцу функционише 45 одсто уличне мреже и неопходан је новац за завршетак канализационе мреже, имајући у виду да је у ове две месне заједнице постављена вакуумска канализација, није у свим насељеним деловима пуштена у рад“,каже Симић и додаје да вакуумска канализација није типична за канализационе системе у Србији, у односу на гравитациону, она је скупља варијанта. Потребна је доградња и реконструкција пречистача, који је стар више од две деценије. Завршетак канализације у два насељена места је један од највећих задатака, па се надамо подршци покрајинских и републичких власти- каже Симић.


Парцеле по хектар и по

У току је сповођење урбанистичког пројекта изградње две стамбено-радне зоне у Маглићу, на улазу и крају села.„Биће урађена парцелизација индустријске зоне у Маглићу, те и ту отварамо могућност инвеститорима за улагање. Свака парцела биће хектар и по, што је довољно за наше привреднике у Маглићу, али и све друге који желе овде да уложе“, каже Срђан Симић.


Вода је хемијски исправна за пиће, али нова водоводна инфраструктура, па и фабрика воде је један од планова локалне самоуправе, а Општина планира да у сарадњи са Бачком Паланком конкурише за овај пројекат код ИПА фондова.

На територији општине има 2000 пољопривредних газдинстава, те кроз разне трибине Општина покушава да упути пољопривреднике на све конкурсе Покрајинског секретеријата за пољопривреду. Пољопривредници из ове општине су током прошле године путем конкурса добили 22 милиона динара за улагања за нове машине и опрему.

„У односу на број газдинстава то и није нека сума, те им је предочено да могу више, али да је потребна воља“,каже Симић и додаје да су пољопривредни клубови активни и да на сваких пар дана имају предавања и о ИПАРД пројектима. Прошле године је први пут успешно организован јесењи пољопривредни сајам, а постоје преговори да се такав догађај организује и на пролеће.

У Бачком Петровцу је планирано комплетно измештање теретног саобраћаја, изградњом обилазнице, која би спојила радне зоне у Бачком Петровцу и Маглићу.

„То изискује велика улагања и велику подршку Покрајинске и Републичке владе, али на тај начин много лакше ће се приступити и аутопуту који је удаљен само 15 километара“,каже Симић.

Фото: Бачки Петровац Фото:Дневник.рс/ Ј. Ивановић

Бициклистичка стаза до Новог Сада

У току је израда планске и пројектно-техничке документације за изградњу бициклистичко стазе од Бачког Петровца до Новог Сада, као погодности за мештане и туристе.„Са Заводом за урбанизам Војводине већ смо потписали пројекат о изградњи стазе“, потврђује Симић.“ Та стаза ће ићи до Петроленда и преко канала пролазити кроз центар Петровца, а пошто постоји и стаза до Кулпина, вожња ће моћи да се настави и даље.“


Општина Бачки Петровац је једина реализовала пројекат прекограничне сарадње са Хрватском „Европа за грађане и грађанке”, а ове године ће кроз сарадњу с партнерима покушати да покрене пројекте у области комуналне инфраструктуре.

Сваки грађанин може да закуца председнику општине Срђану Симићу на врата, на чему им је он захвалан.

„Ми се бавимо крупним пројектима, па неке ситније ствари можда превидимо, али ту су грађани да нам скрену пажњу, на чему смо им захвални, јер је све важно и трудимо се да што брже реагујемо- каже Симић и додаје да Савети месних заједница стално упућују предлоге, што све улази у креирање буxета. За удружења грађана је ове године буyетом опредељено 3,5 милиона, а за спорт су повећања улагања на осам милиона динара.“
 

Маша Стакић

minty
10.02.2018 • 13:58
nazalost tako se ne moze zaustaviti iseljavanje u Slovacku jer je razlika u platama velika ,cak trostruka u proseku, jedino represijom je moguce zaustaviti iseljavanje stanovnistva iz malih sredina poput B.Petrovca , npr.zabranom napustanja boravista osobama od 18 do 65 god.starosti, kao i uvodjenje radne obaveze.
EUR/RSD 117.5893
Најновије вести