Радионице у Јужнобанатском округу о борби против рада на црно

У оквиру пројекта Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања непријављеног запошљавања, у седишту Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа организована је прва у низу радионица „Реци не раду на црно”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Радионици, која је недавно одржана присуствовали су министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић и начелница Јужнобанатског округа Данијела Лончар.

Надзор инспектора у домену запошљавања је повећан за 30 одсто, у односу на прошлу годину

- У односу на прошлу годину надзор инспектора је повећан за 30 одсто, како би се на што ефикаснији начин борили са сивом економијом. Због чињенице да се у сивој зони обрће велики новац и да неформално запослени грађани ипак остварују приходе, сива економија се прећутно толерише, јер решава део социјалних проблема - истакао је министар Ђорђевић.

У овој години промењено је 11 закона. Веома важна промена је направљена у погледу дужности инспектора. Ако инспектор утврди да се ради о лицу које је нелегално запослено, он је у могућности да успостави уговор са тим лицем, односно изда налог да се на лицу места, односно одмах сачини уговор на неодређено време између послодавца и радника који је радио „на црно”.

Радионице ће бити реализоване на локалном нивоу, у 10 различитих градова на територији Републике Србије, све до новембра ове године. Наредна два града планирана за спровођење радионице су Пирот и Врање.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести