Пут Опово-Дебељача најважнија инвестиција у Опову

ОПОВО: Пут који треба да споји Опово и Дебељачу, односно две општине - Опово и Ковачицу, дужине је 12,5 километара и требало би да буде готов до краја ове године, евентуално почетком следеће, каже за „Дневник” председник општине Опово др Зоран Тасић.
1
Фото: Општина Опово

За сада је изграђено 6,8 километара у вредности од 599 милиона динара, које су највећим делом обезбедили преко конкурса Управе за капитална улагања АП Војводине.

- Овај пут је значајан за пољопривреднике јер повезује мрежу атарских путева, а значиће и на економском и културном плану у међусобним односима наше две општине, а нашим суседима из Општине Ковачица ова саобраћајница биће најкраћи пут до Пупиновог моста и београдског аеродрома - појашњава др Тасић. - У међувремену, пут је још више добио на значају због будуће изградње аутопута Београд–Зрењанин–Нови Сад јер ће га пресецати, тако да је на том месту предвиђена изградња „петље“, што ће за обе општине имплицирати економско-привредне бенефите.

С изградњом саобраћајнице Опово-Дебељача почело се још 2011. године, али се с пројектом у неком тренутку стало, да би 2016. године све кренуло испочетка.

- Урадили смо пројекат изведеног стања, вештачење и раскидање уговора са претходним извођачима радова, обезбедили сопствена и суфинансирајућа средства и коначно у лето 2018. године кренули са реализацијом – подсећа Тасић. - До сада је урађено шест фаза пројекта, односно 6,8 км квалитетног коловоза са комплетном саобраћајном инфраструктуром, каналском мрежом, хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, а у току су радови на новој деоници са чијом реализацијом ћемо стићи на 10,2 км и границу са дебељачким атаром, тако да ће нам остати нешто више од два километра пута.

Фото: Др Зоран Тасић

Реч је о путу који пролази кроз атаре, а уцртан је у мапе још за време Марије Терезије. Такође, све је накнадно регулисано комасацијом у Опову која је завршена у све четири катастарске општине прошле године, тако да није било никаквих правно-имовинских проблема. Општина Опово је пољопривредна средина са око 1.500 регистрованих пољопривредних газдинстава од којих се већина бави ратарством, а нешто мање сточарством.

- Кад причамо о саобраћајној инфраструктури, имамо још великих планова, као што су завршетак локалног пута Сефкерин–Зрењанински пут у укупној дужини од пет километара, реконструкција локалног пута Опово–Јапански цвет у дужини од 2,9 километара, изградња пешачко–бициклистичке стазе од Опова до Зрењанинског пута дужине три километра и наставак асфалтирања улица укупне дужине десет километара - наводи Зоран Тасић, најављујући још неке пројекте који ће ускоро бити реализовани у општини Опово.

Приоритети за наредни период су завршетак реконструкције водоводне мреже у Опову и радови на замени водоводне мреже у Баранди и Сакулама. Почеће припрема капиталног пројекта канализационе мреже, што је вишедеценијски проблем ове средине.


Уз скроман буџет велики помаци

Општина Опово је мала средина са скромним годишњим буyетом, али уз квалитетне пројекте и увек спремном пројектно-техничком документацијом успевају да обезбеде значајна средства преко конкурса покрајинских секретаријата, Управе за капитална улагања АПВ и републичких министарстава.

- Обновили смо и адаптирали комплетну саобраћајну инфраструктуру, водоводну мрежу у Опову, као и постројење за прераду воде које је било пред колапсом. Створили смо повољне услове за привлачење инвеститора, тако да је у претходном циклусу остварено смањење незапослености уз отварање нових радних места - истиче председник општине Опово др Зоран Тасић. - Оно што је за наше грађане изузетно важно јесте техничко опремање и кадровско проширивање Дома здравља Опово, а урадили смо и комплетну адаптацију здравствених амбуланти у Сакулама и Сефкерину.

Током ванредног стања имали су свега неколико случајева заражених коронавирусом, али захваљујући успешној сарадњи општинског Кризног штаба, Ковид амбуланте и волонтера Црвеног крста, кризу су пребродили без већих последица.


- Изградњом вртића у Сефкерину и доградњом и реконструкцијом вртића у Опову системски ћемо решити рад предшколске установе. Обезбеђена су средства за реконструкцију школе у Сакулама и изградњу мини пич терена у Сефкерину. У плану нам је и изградња спортске хале у Опову, којом ће се решити проблеми свих дворанских спортова на локалу. Настављамо и са унапређењем здравствених установа и ускоро следи реконструкција и енергетска санација комплетног објекта Дома здравља Опово. Опремањем радне индустријске зоне у Баранди још више ћемо унапредити услове за будуће инвеститоре – најављује председник општине Опово.

Л. Радловачки

Фото: Општина Опово

Jaroslav
26.05.2020 • 08:39
Totalno bespotreban put koji povezuje dve bespotrebne opstine,koje bi trebalo ukinuti,i pripojiti pancevu,jer su selendre,bez ekonomskih aktivnosti
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести