Пуштена у рад дохлорна станица у Колуту

КОЛУТ: Званичним пуштањем у рад дохлорне станице за пречишћавање воде, становници Колута, села на сомборском подручју, добили су од прошле седмице у својим домовима воду чији је квалитет значајно побољшан.
1
Фото: Колут сада има бољу воду за пиће

Овим је завршена прва фаза пројекта, а следи повезивање са безданским водоводом, чиме ће бити заокружен процес добијања исправне пијаће воде. Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић приликом обиласка новоизграђеног постројења за прераду воде рекла је да ће се наставити с инвестицијама и у другим насељима где још није обезбеђена здрава пијаћа вода.

- Инвестицију у Колуту су заједнички реализовали Покрајински секретаријат за водопривреду, пољопривреду и шумарство и Град Сомбор – казала је Голубовић, наглашавајући да су се, захваљујући пре свега предлозима које је направио „Водовод“ у Бездану као варошко јавно предузеће, створили услови уласка у овакву инвестицију и омогућавање бољег квалитета воде у Колуту. - У току ове године даље се базирамо на изградњи фабрике воде у Бачком Моноштору, један такође изузетно велик и неопходан пројекат, пројектујемо потребан доводник и планирамо његову реализацију током следеће године.

Дејан Кубатов, директор ЈКП „Водовод“ у Бездану, рекао је да се пројекат који ће за дужи временски период обезбедити здраву пијаћу воду у Колуту налази у завршној фази.

- Ово је уређај који производи натријум-хипохлорит који врши дезинфекцију воде на самом изворишту. Уређај је 180-грамски, што значи да је количина натријум-хипохлорита која се произведе на њему сасвим довољна за дезинфекцију чак и у највећим шпицевима потрошње. Пред нама је почетком следеће године други део инвестиције, доводник воде и бустер који ће дистрибуирати воду из Бездана у Колут – рекао је Кубатов.

Побољшање квалитета воде се сада већ види у самој мрежи, пошто вода има мању количину гвожђа, мању количину мангана и неких хуминских материја, потврдио је Кубатов додавши да је предуслов довођење одређене количине воде из Бездана, да би становници Колута имали квалитетно водоснабдевање.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести