Прослава Сент Иштвана у Бечеју: У поворци круна и нови хлеб

БЕЧЕЈ: Имајући у виду да се Сент Иштван прославља 20. августа, те да је то радни дан, Мађарско културно друштво „Петефи Шандор“ у Бечеју манифестацију, заједно са Даном новог хлеба, обележиће данас и сутра.
1

Први мађарски краљ 1083. године од Римокатоличке цркве проглашен за Сент Иштвана, а 2000. и Српска православна црква га је канонизовала у Светог Стевана, па га славе верници две хришћанске сестринске цркве. Традиционалним обележавање Дана новог хлеба на симболичан начин се најављује берићетнији период живота.

Дводневна фешта почиње данас свечаним концертом (17,30) дувачког оркестра из братског града Чонграда испред цркве посвећене Светом Антуну Падованском, у којој ће се одржати света миса и обавити церемонија освећења хлеба умешеног од брашна овогодишњег рода пшенице. Чланови МКД „Петефи Шандор“ у свечаној поворки донеће хлеб и реплику мађарске круне до свечане бине на углу улица Николе Тесле и Републиканске. Уз пригодне беседе и резање новог хлеба иде свечани програм на чијем реперетоару ће бити мађарска народна музика. За 23 сата је планиран ватромет. На платоу код споменика Петефи Шандору концерт ће одржати мађарска група „Браш он Тхе Роад“.

Сутра програм почиње у 16 сати потпаљивањем ватре испод котлића у којима ће се крчкати јунећи гулаш. За децу су припремљене креативне радионице. Традиционално, фешта се завршава уличним балом под ведрим небом уз тактове музичке групе „Хармонија“.                                   

В. Јанков

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести