Програм помоћи младим незапосленим Pомима у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Удружење ромских студената из Новог Сада, у сарадњи са координатором Града Зрењанина за питања Рома и локалним ромским организацијама, представиће данас услуге које нуди младим и незапосленим Ромима.
2
Фото: Dnevnik.rs

Ово удружење, у сарадњи са једним немачким пројектом и Министарством омладине и спорта, од 2018. године спроводи програм подршке запошљавању младих Рома. Програм подразумева низ услуга незапосленим лицима, које имају за циљ лакше долажење до запослења или самозапослења. До сада је 180 незапослених младих Рома, без квалификација, успешно завршило обуке у Едукативном центру, у оквиру овог програма.

„Младим, незапосленим Ромима, узраста од 16 до 35 година, обезбеђујемо обуке и курсеве у Едукативном центру Нови Сад, државној акредитованој установи, за следећа занимања: пекар, кувар, фризер/педикир/маникир, посластичар, бравар/алатничар, магационер и руковалац грађевинским машинама. За време обуке полазницима је обезбеђен смештај, оброци, путни трошкови и yепарац од 10.000 динара месечно. Након обуке, у зависности од занимања, обезбеђена су им и основна средства за рад“, објашњавају у Удружењу ромских студената. Удружење обезбеђује и плаћену радну праксу у трајању од једног до три месеца, код жељеног послодавца, ради стицања радног искуства и усавршавања професионалних знања и вештина. Младим Ромима је на услузи и подршка у артикулисању предузетничке идеје и повезивање са програмом за бизнис грантове.

„Нудимо им и континуирано информисање о слободним радним местима, у складу са квалификацијама корисника, те асистенције у поступку пријаве на понуде запослења. Задатак нам је и мотивисање младих без завршене основне школе да се укључе у основно образовање за одрасле и пружамо им помоћ у поступку уписа у школу“, објашњавају у удружењу.

Програм ће бити представљен данас од 15 сати у Пупуновој улици број 14, у центру Зрењанина.      

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести