Признање за Милана и Милицу

ЗРЕЊАНИН: Две од укупно три награде првог конкурса под називом Ј=ДНАКИ, које су додељене у оквиру истоименог, другог по реду сајма у Београду, припале су Зрењанинцима.
Zrenjanincima pripale nagrade na konkursu J=DNAKI Foto: privatna arhiva
Фото: Зрењанинцима припале награде на конкурсу Ј=ДНАКИ Фото: приватна архива

Милан Срдић и Милица Кнежевић добитници су награда које Национална организација особа са инвалидитетом Србије додељује у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Милан Срдић је освојио награду у категорији Ј=ДНАКИ у иновативно инклузивном програму, са пројектом „Још увек возим“. Милица Кнежевић је награђена у категорији Ј=ДНАКИ у приступачности. Она је признање добила за акцију „Образовање није потреба већ право сваког човека“.

Према Срдићевим речима, пројекат „Још увек возим“ основале су особе страдале у саобраћајним незгодама које, кроз оваква предавања, износе своја искуства и причају младима какав им је живот био пре незгоде и какав је сада. Оно што млади треба да знају, каже Срдић, јесте какве грешке су они правили које су их довеле до таквог стања. Милан је, иначе, тешку саобраћајну несрећу доживео у јуну 2008. године, у родном граду. Милица је била иницијаторка акције захваљујући којој је у згради Техничког факултета „Михајло Пупин“ постављен лифт намењен особама са инвалидитетом. Она је остала у инвалидским колицима након саобраћајне несреће 2009. године. На свом блогу и на друштвеним мрежама указивала је на разне проблеме са којима се сусретала. Након што је говорила о томе да не може да присуствује свим предавањима на спрату због недостатка лифта у згради, Технички факултет у Зрењанину је добио лифт. Њега и данас користе студенти са инвалидитетом.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална организација особа са инвалидитетом Србије организовали су други Сајам Ј=ДНАКИ, као једну у низу заједничких активности која доприноси стварању инклузивног друштва уз уважавање специфичности и потреба свих грађана. Има за циљ информисање јавности о резултатима, активностима и мерама које у оквиру надлежности Министарство спроводи, посебно према осетљивим групама. Задатак је и да укаже на изазове са којима се суочавају особе са инвалидитетом у друштву.

        Ж. Балабан

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести