Прикупљене четири и по тоне амбалаже у Сомбору

СОМБОР: Здружена акција Градске управе и Пољопривредне стручне службе са удружењем највећих произвођача и дистрибутера средстава хемијске заштите биља (СЕЦП) на прикупљању амбалаже дала је добре резултате.
ф
Фото: Град Сомбор

Пољопривредници са сомборског подручја су током једнонедељне акције предали преко четири и по тоне искоришћене амбалаже, која је од њих преузимана у свим насељеним местима и самом граду.

Акција прикупљања амбалажног, искључиво пластичног, отпада је у последњих неколико година постала већ традиционална, али је, на жалост, прошле године изостала, па се у њену овогодишњу организацију укључила сомборска локална самоуправа.

- Ове године је акција почела нешто мало касније, али резултат, односно прикупљање преко 50.000 пластичних флаша и канистера у којима су стајале потенцијално опасне материје, даје нам за право да се потрудимо да је већ колико за петнаестак дана поновимо – рекао је Слободан Станић, градски већник задужен за екологију. – Ове године је прикупљање амбалажног отпада изведено само на територији нашег градског подручја, дакле за сомборске пољопривреднике, па ћемо се трудити да у следећим акцијама анимирамо и суседне локалне самоуправе, односно општине Апатин и Оyаке, које, као и Сомбор, својом делатношћу покрива овдашња Пољопривредна стручна служба.

Координаторка овогодишње акције Јелена Перенчевић из сомборске Пољопривредне стручне службе, задовољна је одзивом пољопривредника.

- За наше пољопривреднике је битна извесност организовања акције прикупљања амбалажног отпада и следеће године, а како за сада ствари стоје са СЕЦП и сомборском Градском управом, односно њеним Одељењем за пољопривреду и заштиту животне средине она би се 2021. године требала одвијати у два наврата, односно након „шпица“ хемијске заштите биља у пролеће и након каснолетњих и јесењих третмана – најављује Перенчевић, уз наду да ће се у кацију поново укључити и Сомбору суседне општине.


Без потврде нема новца из ЕУ

Приликом предаје искоришћене пестицидне амбалаже пољопривредници су добијали и потврде о томе од сомборске Пољопривредне стручне службе, без којих пољопривредници не могу учествовати ни на једном конкурсу за субвенције, подстицаје или кредите финансиране из средстава Европске уније.

Иницијатива да оваква обавеза постоји и у вези условљавања средстава подршке из српских буyета покренута је пре годину-две, али још увек није прошла процедуру у надлеженом Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства.


Једна од оних савесних породица пољопривредника је и она Ружице Колић, којој је јасна потреба чувања животне средине и кроз безбедно складиштење и уклањање искоришћене амбалаже намењене хемијским средствима заштите биља.

- Редовно учествујемо у овој акцији, а како она прошле године није одржана чували смо, по прописима, опрану и суву амбалажу у нашем домаћинству, њој смо прикључили и овогодишњу и сад смо у прилици да се ње и ослободимо на безбедан начин – сведочи Ружица, која се није либила да и у околини својих пољопривредних парцела прикупља амбалажу коју су бацали несавесни пољопривредници. - Ми живимо од обраде 20 хектара земље, није то пуно, али се на њу мора пазити, јер и након нас треба да дођу наша деца или неко други. Због тога ми није јасно како неко може просто да запали или баци пластику на своју или туђу њиву и тиме је озбиљно загади – револтирана је на своје несавесне колеге Ружица Колић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести