Пријем у Кањижи за добитнике признања у Мађарској

КАЊИЖА: Председник општине Кањижа Роберт Фејстамер приредио је пријем за Кањижане, добитнике две значајне награде које су им уручене у Будимпешти.
13 Kanjiza Prijem KKasas RFejstamer VTot
Фото: Dnevnik.rs

Универзитетски професор и дугогодишњи привредник др Карољ Касаш је добитник награде „Ласло Палоташ” Међународне асоцијације у бетонској индустрији и грађевинарству, док је архитекта Вилмош Тот награђен признањем Мађарске академије уметности за архитектуру.

- Поносан сам да у Кањижи живе такви људи који су својим вишедеценијским животним стваралаштвом могли да се виде у иностранству и широј јавности, јер јако је тешко у малој средини, у малој општини да неко постане видљив. Оно што су радили и шта су постигли, мислим да је јако велика част и за општину, да има такве грађане. Рачунамо и даље на њихов рад, иако су они већ у пензији - рекао је Фејстамер.

Фејстамер је додао да са једне стране архитектура је видљива и у туристичком и практичном смислу, а са друге стране индустрија није код нас најснажнија и највећа у региону, али оно што је стварано на пољу индустрије је стварно значајно, јер су међународне фирме већ власници овдашњих предузећа и још увек добро послују, јер је подлога била добра.

Животни пут технолога др Кароља Касаша је био доста интересантан, јер је 26 година радио у индустрији грађевинског материјала и 14 година у високом образовању.

- Јако сам се изненадио када сам добио обавештење да сам као Мађару у дијаспори добитник плакете „Ласло Палоташ”, што је највише признање које се додељује у области науке и производње грађевинских материјала, грађевинарства и архитектуре, у оквиру Међународне асоцијације за бетон мађарског одељења ФИБ. Први сам и једини из Србије које је добио ово признање. Плакета „Ласло Палоташ” је установљена 2000. године и од 2010. године се додељује Мађарима стручњацима, научницима и професорима у дијаспори - објаснио је др Карољ Касаш.

Архитекта Вилмош Тот добитник је признања Мађарске академије уметности која има секцију за архитектуру и сваке године се додељује признање људима за животно дело.

- Мислим да сам допринео и дао печат архитектури у општини Кањижа, као и на подручју Војводине. Једини сам који размишља о архитектури у контексту прошлости, о архитектонској прошлости која је створена задњих 100 до 150 година. Овде на нашем подручју после одласка Турака десило се насељавање и стварање једног новог животног простора. Тај упечатљив простор који је карактеристичан за Војводину и целог живота за мене као архитекту, покушао сам у своје нове замисли да укомпонујем и вероватно сам зато добио признање - сматра Вилмош Тот.

Уз упућене честитке председник кањишке општине Роберт Фејстамер је овом приликом добитницима значајних признања уручио уметничке слике.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести