При крају прва фаза дигитализације експоната у Бачкој тврђави

БАЧ: Око 150 експоната, који су изложени у оквиру сталне поставке у бачкој тврђави, треба да буде дигитализовано и до краја године се очекује завршетак првог дела пројекта, односно 50 предмета са прве етаже.
д
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

 

Реч је о пројекту који спроводе Музеј Војводине и Покрајински завод за заштиту споменика културе уз финансијску подршку Министарства културе и информисања који је за ову намену издвојио око 800.000 динара.

- Време је да ови експонати добију нову димензију, односно да постану доступнији свима који су заинтересовани за материјал који се налази овде - објашњава Весна Главочевић из музејске јединице „Векови Бача”, која је део локалне Народне библиотеке „Вук Караyић”. - Имамо много материјала и у депоима, али се за сада ослањамо на оно што се налази на изложби коју је пре неколико година поставио сарадник из Музеја Војводине Небојша Станојев.

Будући да немају временско ограничење до кад би требало да заврше комплетан пројекат, наша саговорница истиче да ће њихов рад бити под сталним надзором надлежног Музеја Војводине, тако да се неће одуговлачити што, свакако, никоме не иде у корист. Такође, докле год да траје процес дигитализације, а који најпре подразумева исцрпно фотографисање експоната, чиме се бави фотограф Покрајинског завода Недељко Марковић, поставка ће све време бити доступна јавности.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

- На овој првој етажи изложена је камена пластика, односно  делови од камена и теракоте, печене земље која је чврста и солидна - наводи Главочевић. - Сав тај материјал коришћен је у архитектонским елементима око врата, прозора и степеништа. Покушавамо да дочарамо како је све некад изгледало и какву је функцију имало.

Крајњи део пројекта подразумева постављање прикупљеног материјала на интернет, односно на сајт Музеја Војводине, као и у одређене електронске дневнике. А кад се заврши са дигитализацијом експоната у тврђави, идеја је да се пређе и на Фрањевачки самостан.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести