Престижни сертификат Земљорадничкој задрузи "Агрочока"

ЧОКА: Фарми Земљорадничке задуге „Агрочока“ у Чоки уручен  је сертификат „Фарма добре пољопривредне праксе“ Удружења „Агропрофит“ из Новог Сада, за одгајивачки центар говеда лимузин расе.
1
Фото: М. Митровић

Сертификат је директору „Агрочоке“ Милошу Петровићу уручила председница Задружног савеза Војводина мр Јелена Несторов Бизоњ.

До сада су ово признање Удружења „Агропрофит“, које се бави унапређењем и афирмацијом товног говедарства добиле фарме у Српском Крстуру, Ечки и селу Богданица у околини Чачка. Председник оцењивачке комисије која је извршила анализу фарме „Агрочоке“ директор Пољопривредне стручне службе Сента Јосип Чешљар указао је да су сагледали организацију рада на фарми на којој се узгајају говеда расе лимузин за приплод и тов. Фарма говеда „Агрочоке“ је релативно млада јер је основана пре нешто више од две године, а запат је увезен из Мађарске и Француске. На фарми су 63 приплодне краве, два приплодна бика и 25 јуница, као и 94 јунади у тову, при чему за тов јунади део телади за сада купује на другим фармама. 

- На нашем терену, на подручју општина Сента, Ада, Чока и Кањижа, имамо највише грла товних раса, око 1.200 уматичених грла са тенденцијом раста. Наша оцена је да је на фарми „Агрочоке“ изабрана квалитетна раса и  домаћин испуњава све услове за одржив развој и опстанак фарме. Задруга „Агрочока“ је прихватила споразум са Удружењем „Агропрофит“ о укључивању ове фарме и ове технологије узгоја  у програм едукације за узгајиваче товних раса по систему крава-теле, што подразумева коришћење пашњака према биолошким потребама фарме - рекао је Чешљар.

Фарма „Агрочоке“ је на површини од 2.148 квадратних метара, а за исхрану говеда користи се производи са 20 хектара оранице док се за испашу планира коришћење 90 хектара пашњака. - Част ми је што смо завредили овај сертификат, што је признање за наш досадашњи труд, такође и обавеза да наставимо да будемо на високом нивоу. Ово нам је ветар у леђа да будемо најбољи у свом послу - рекао је директор „Ж „Агрочока“ Милош Петровић.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ је истакла да је „Агрочока“ једна млада успешна задруга , која за само неколико година пословања бележи запажене резултате у сточарској производњи, што је у задружном сектору реткост.

- Свесни смо у каквој ситуацији је сточарство у нашиој земљи па је тим више успех задруге у Чоки за сваку похвалу. Честитам им успешан рад, а уверена сам да ће у наредном периоду имати нове идеје и на овом месту задруга развијати и проширивати капацитете - рекла је Несторов Бизоњ.

Председник „Агропрофита“ Чедомир Кецо је истакао да су добре вести у  унапређењу товног говедарства, јер од 2009. године до данас успели смо да Србија буде водећа држава у региону по броју квалитетних говеда чисте товне расе, који је са 450 повећан на 11.000 грла, очекујући да када се евиденција сведе за целу ову годину биће најмање 18.000 отељених крава.

- Највише ценимо што су то препознали млади пољопривредници који се овим послом озбиљно баве - нагласио је Кецо.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести