Препродавци се докопали тезги на сомборској “Пијаци у ланцима“

СОМБОР: Након предновогодишње лицитације за закуп места на чувеној сомборској, недавно реновираној „Пијаци у ланцима“ овдашња локална самоуправа јавности је представила предлог нове Одлуке о условима и начинима обављања комуналне делатности управљања пијацама и пружања услуга на њима.
с
Фото: М. Миљеновић

Тако је званично објављено да ће јавна расправа о предлогу ове одлуке сачињене од 73 члана која ће бити подастрта на одлучивање одборницима Скупштине града, бити отворена до 12. јануара. Дан касније у Градској управи од 10 до 11 сати биће одржана и јавна презентација предложене одлуке о пијацама.

Ова најава је уследила након лицитације за места на „Пијаци у ланцима“, која је изазвала негодовање свих пијачних продаваца, а поготово оних који су и највише заслужили да се на њој нађу - код пољопривредних произвођача. Наиме, не само да су почетне цене драматично повећане (учесници лицитације тврде чак 100 одсто), већ су током лицитације постигнуте астрономске цене од стране препродаваца, којима „обични“ пољопривредни произвођачи нису могли конкурисати.

Тако је, на пример, за једну од двоструких пијачних тезги на ударном месту постигнута цена закупа у противвредности од 6.000 евра, при чему је њено коришћење орочено на свега десет месеци 2021.године, односно до октобра, што је, тврде непосредни пољопривредни произвођачи, апсолутно неисплативо за онога ко се не бави препродајом сељачке муке.


Мала села остају без пијаце

Предвиђено је да управљање пијацама остаје у надлежности овдашњег ЈКП „Простор“, уз могућност да Град Сомбор, али и само јавно комунално предузеће део послова повери другом правном лицу или предузетнику. Нацртом одлуке је предвиђено постојање четири званичне градске пијаце („Пијаца у ланцима“, „Занатска“, „Нова Селенча“ и „Вашариште“), као и 12 мешовитих и једна сточна пијаца у насељеним местима сомборског градског подручја. Без пијачних простора ће остати најмања сомборска села, па ће житељи Бачког Брега, Колута и Растине потрепштинама које се продају на овај начин морати да се снабдевају у самом граду или њима ближим, већим селима као што су Бездан или Гаково.


Да ли ће нова Одлука помоћи да се ова појава укине остаје да се види, пошто је њом предвиђено да на већини пијачних јединица продају могу вршити само пољопривредни произвођачи, али и предузетници и правна лица. Заинтересована физичка и правна лица до краја јавне расправе путем поште или на имејл јсолар­сомбор.рс могу да доставе своје предлоге, сугестије и коментаре на нацрт Одлуке којом се утврђују врсте, назив и локације пијаца, начин обављања промета роба и вршења услуга на пијацама, одређују се врсте производа који се на њима могу продавати, радно време пијаца, права и обавезе даваоца и корисника услуга, пијачни простор за постављање киоска и мањих монтажних објеката, продајна места, накнада за коришћење продајног места, начин пружања пијачних услуга, одржавање, уређење и управљање пијацама, начин вршења надзора у овој области, као и казнене одредбе у случају непоштовања те одлуке.

Физичким лицима, која немају статус пољопривредних произвођача, односно поседника пољопривредних газдинстава, трговина ће бити дозвољена само у једном делу пијаце „Вашариште“, односно на пијацама у насељеним местима, уколико продају половну робу. Предвиђа се и обавеза ЈКП „Простор” да једном годишње спроведе поступак изјашњавања корисника о квалитету пружања услуга, као и да у року од 15 дана по закључењу тог поступка извести Градско веће о резултатима изјашњења корисника, док су прописане и казне за непоштовање пијачног реда, које се крећу у износима од 15.000 до 100.000 динара.

        М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести