Преминуо зрењанински добротвор Ђура Мијатов

ЗРЕЊАНИН: Оснивач првог приватног хуманитарног фонда у Зрењанину, велики хуманитарац и добротвор, Ђура Мијатов, преминуо је у 88. години живота. Ђура Мијатов је био оснивач фонда „Љиља и Милка Мијатов“, који је од септембра 2009. године своје активности спроводио у оквиру Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“.
1

Једини приватни фонд за студенте у Зрењанину, оснивач је назвао по преминулој ћерки и супрузи, а он је углавном избегавао да се експонира у јавности. Међутим, једном приликом је објаснио због чега је одлучио да стечену имовину подели најбољим студентима.

-  Имао сам дивну породицу, супругу Милку и ћерку Љиљану. Ћерка је била дипломирани економиста, а 1989. је преминула у Београду, у 34. години живота. И моја супруга је преминула у Београду, 2006. године. Оставши сам, без породице, а у жељи да покажем сву своју љубав према њима, одлучио сам да оснујем фонд и да у помен моје породице учиним хумано дело – истакао је Мијатов.

Фонд је сваке године стипендирао по петоро најбољих зрењанинских студената и помогао њихово напредовање у процесу високог школовања. Од 2007. до 2019. године, Фонд је исплатио, без дана кашњења, више од три милиона динара на име студентских стипендија. Педесеторо младих људи били су стипендисти овог фонда, неки више година за редом.

Пред крај живота, Мијатов је пожелео да обезбеди средства за адаптацију читаонице Научног одељења Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин” како би млади људи имали боље услове за учење и рад. Нова читаоница, уређена према вољи добротвора, отворена је у марту ове године. У адаптацију је уложено 1,6 милиона динара које је обезбедио Мијатов.

Ђура Мијатов је сахрањен у уторак на Томашевачком гробљу у Зрењанину.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести