Поново се покреће рециклажни центар у Жабљу

ЖАБАЉ: Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ донирала је Општини Жабаљ возило за сакупљање отпада.
д
Фото: Б. Рашић

Помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић свечано је уручио кључеве тог камиона председнику општине Чедомиру Божићу.

Камион за сакупљање отпада, као и 1.080 канти за примарну сепарацију отпада за домаћинства у општини Жабаљ обезбеђени су у оквиру пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“, који реализује Министарство заштите животне средине у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ.

Представник те организације Клаус Шмит рекао је да раде у име немачке владе, која је већ годинама највећи донатор у Србији.

- Желимо да подржимо општину Жабаљ овим камионом, због тога што сматрамо да је веома интересантно што она има рециклажни центар - казао је Шмит.

Помоћник министра за заштиту животне средине Филип Абрамовић истакао је да је један од главних циљева тог министарства решавање питања адекватног управљања отпадом и отпадним водама, те да теже томе да се на сваки начин омогући и створи прво законска, а затим и стратешка атмосфера, као и оквири за адекватно успостављање и уређење тог система, а онда да се конкретно помогне свим општинама у Србији у реализацији.

Фото: Б. Рашић

- Започели смо остваривање наших циљева, како сопственим средствима, тако и уз помоћ колега и потенцијалних партнера из иностранства, па је на тај начин реализован диван пројекат са у општини Жабаљ, кроз који ћемо поставити основе и за даљи развој овог система у тој општини -  казао је Абрамовић, додајући да се нада будућој помоћи партнера у развоју примарне сепарације и раздвајању рециклабилног отпада, као и у смањењу генерисања укупних количина отпада и његовог депоновања.    

Питање сепарације, уклањања и збрињавања комуналног отпада једно је од најзначајнијих питања заштите животне средине у локалним заједницама, а свака конкретна помоћ локалним самуправама чини помак у квалитету живота грађана и још један корак ка уређенијем бољем стању животне средине Србије, поручују из Министарства заштите животне средине.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић каже да та локална самоуправа настоји да унапреди сваки сегмент друштва, па и да поспеши заштиту животне средине.

- Данашња донација, као и канте за сепарацију отпада, потребни су нам и значајни, те се надамо да ће покренути развијање свести код суграђана о важности управљања отпадом – рекао је Божић и додао да ће се настојати да сва домаћинства у тој општини селектују отпад.

Возилом за сакупљање отпада запремине 18 кубних метара, створени су предуслови за увођење примарне сепарације отпада из домаћинстава и поновно покретање рада општинског рециклажног центра, уз економско оснаживање и унапређење социјалног положаја неформалних сакупљача секундарних сировина и угрожених група.

М. Рашић

 

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести