Померени „Дани овчарства” у Куману

КУМАНЕ: Ове године, због епидемије коронавируса, односно епидемиолошких мера које су још на снази, померен је датум одржавања манифестације „Дани овчарства“ у Куману.
1
Фото: Dnevnik.rs

По речима организатора Милана Калуђерског, председника Удружења одгајивача оваца и коза „Вањ“, од одржавања манифестације се није одустало.

- Ова манифестација много значи за овчаре у овом делу Баната, који већ живе тешке дане. Планирамо да је организујемо чим буде дозвољено окупљање више људи. Манифестација се одржава на отвореном, што је добро, али се код нас окупи и много излагача и много посетилаца, па је потребно да се епидемиолошка ситуација потпуно смири - истиче Калуђерски.

Ово пролеће је за овчаре било изузетно тешко.

- Цена јагањаца, а од њихове продаје се очекује и највећи приход, овог пролећа била је 240 динара за килограм живе ваге. То је за већину апсолутно неприхватљива цена, па многи нису јагањце ни продавали. Једноставно, није било окупљања поводом Ускрса и 1. маја, а тада се јагањци највише купују. Накупаца је било, али су нудили уцењивачке цене. Са вуном је ситуација била још гора. За килограм вуне накупци су нудили 50 динара. Мене шишање овце кошта 9.500 динара, а за вуну добијем 5.000. Рачуница не постоји - објашњава Калуђерски.

Овчари се сналазе како знају и умеју, а једино што им помаже у овом тренутку јесу субвенције.

-Овчарство је после дугог низа година поново почело да буде колико-толико профитабилно. У последње две- три године број оваца у Куману је са неких 1000 порастао на 3000. И онда је дошла ова невоља. За себе знам да стадо нећу повећавати ове године, а следеће ћу видети. Као ја размишљају и други, па се бојим да поново за овчарство долазе године кризе - истиче Милан Калуђерски.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести