Пола века посвећени неговању језичке културе

АДА: Традиционална манифестација „Лингвистички дани Габора Сарваша“ приређена је 50. пут у Ади, са нешто скромнијим програмом, али јубиларна манифестација испунила је очекиваља организатоа и учесника, у погледу опредељења за неговање и очување мађарског језика и језичке културе.
в
Фото: Општина Ада

Габор Сарваш (1832-1895) родом је из Аде и био је први борац за културу мађарског језика, матична библиотека у овој потиској општини носи његово име. На споменик Габора Сарваша у центру града венце су положили представници Националног савета мађарске националне мањине са председником Јенеом Хајнал, челници општине Ада са председником Зоилтаном Билицким,, Друштва за неговање мађарског језика “Габор Сарваш” и других институција.  

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал нагласио је важност матерњег језика у очување националног идентитета, а да је манифестација у Ади покренута пре пола века узвишени пример преживљавања, претрпевши многе промене и трансформације у свим околностима.

У изложбеној сали Библиотеке „Габор Сарваш” отворена је изложба поводом јубилеја манифестације, коју су приредили др Ева Ходи и Ибоја Агоштон из удружења за неговање мађарског језика “Габор Сарваш”, сачињену од фотографија, плаката, публикација и других докумената који подсећају на традицију ове манифестације дугу пола века.

Фото: Општина Ада

Спомен-соба сачињена од предмета Историјског архива

Поводом јубилеја отворена је спомен-соба Габора Сарваша, која је уређена захваљујући подршци локалне самоуправе општине Ада, Националног савета мађарске нанционалне мањине и Фондације “Ласло Секереш” и предузетника из Аде. Руководилац пројекта библиотекарка Тамара Морваи Нађбали је представила поставку којој су документи и лични предмети, које је донирао Историјски архив Сенте. Симболичним пресецањем врпце спомен-собу су предали председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал, председник ађанске општине Золтан Билицки и директорка Библиотеке “Габор Сарваш” Валерија Барна Коложи.


Директорка Библиотеке Валерија Барна Коложи наглашава да је ова установа општински културни и информативни центар, чија традиција и програм рада покривају већину културних потреба. Због околности у условима епидемије, у овој години су многи јавни програми отказани, па су се у Библиотеци посветили бављењу старом идејом да свеобухватно у спомен соби представе живот и рад лингвисте Габора Сарваша.

Саопштени су и резултати језичких такмичења ученике основних и средњих школа, одржани онлајн. У свечаној сали Скупштине општине Ада одржана је и научна конференција посвећен неговању мађарског језик, при чему су се лингвисти посебно посветили значају правовременог образовања на матерњем језику.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести