Покренут претходни стечајни поступак за зрењанинску фабрику воде

ЗРЕЊАНИН: Судија Привредног суда у Зрењанину Љиљана Попов донела је решење о покретању претходног стечајног поступка у зрењанинском предузећу „Фабрика воде“, сазнаје „Дневник“. Прво рочиште на ком ће бити разматрани разлози за покретање стечаја заказано је за 11. октобар.
zrenjanin centar
Фото: Dnevnik.rs

Захтев за покретање стечаја 10. септембра је поднела Ерсте банка из Новог Сада. Суд је одредио да Ерсте банка, као предлагач, уплати предујам од пет милиона динара за трошкове вођења стечајног поступка. За привременог стечајног управника одређен је Слободан Сударов из Кикинде.

Подсетимо, Ерсте банка је средином августа саопштила да је започела поступак продаје „Фабрике воде“ у Зрењанину, како би била намирена доспела потраживања. У саопштењу је наведено да је један од мотива Ерсте банке, приликом одобравања инвестиционог кредита за финансирање постројења за прераду воде, био да грађани Зрењанина добију исправну пијаћу воду.

„Током претходних година, као једна од заинтересованих страна, активно смо учествовали у свим разговорима и преговорима. Покушавали смо да урадимо све што је у нашој моћи да „Фабрика воде” испуни своју намену. Нажалост, како бисмо заштитили своју инвестицију, на крају смо морали да, у складу са Законом о заложном праву над покретним стварима и правима уписаним у регистар, отпочнемо поступак намирења дужника „Фабрике воде“ у Зрењанину“, казали су у Ерсте банци.

Ерсте банка је навела да доспело потраживање жели да намири продајом фабрике као целине, поштујући важеће прописе који дефинишу наплату доспелих потраживања.

„Надамо се да ће се током спровођења овог поступка појавити купац који ће фабрику покренути и омогућити испоруку хемијски и бактериолошки исправне воде свим Зрењанинцима“, додаје се у саопштењу.

У међувремену је потврђено да је новосадска компанија „ББ Минаква” заинтересована за преузимање зрењанинског постројења за прераду воде. Идеја „Минакве” је да „Фабрика воде” буде заједничко предузеће Града Зрењанина и новосадске компаније. Ова компанија је један од лидера у производњи и продаји минералне воде у Србији, па у њој сматрају да би у кратком периоду могли да реконструишу погон за предтретман и прераду воде.

Велике наде полагали су Зрењанинци у изградњу постројења за прераду воде на начин да из ње буде елиминисан арсен, као разлог што већ годинама не могу да пију воду из градског водовода, већ је купују. Мало је рећи да су разочарани неизвесним исходом овог пројекта.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести