Подршка инклузији Рома у Бачу: Шест нових радних места

БАЧ: Стална конференција градова и општина подржала је пројекат локалне самоуправе „Подршка инклузији Рома кроз запошљавање“ који ће се оставрити у склопу програма ЕУ у подршци инклузије Рома.
Franjevački samostan u Baču/Fonet/Nenad Đorđević
Фото: Franjevački samostan u Baču/Fonet/Nenad Đorđević

Пројекат је почео ове седмице и трајаће у наредних 14 месеци.

Из Канцеларије за локално економски развој Никола Бањац каже да се смисао инклузије Рома огледа у њиховом запошљавању у ЈКП “Тврђава”, које је уједно уз Удружење грађана “Ромско удружење Општине Бач” и партнер пројекта ради смањења сиромаштва у општини.

У наредном периоду из Ромског удружења ће позвати сународнике да дођу у општину , упознају се са пројектом и саслушају предавање из радно - правних односа, казао је Бањац.

После тога, додао је, уследиће конкурс за избор шесторо радника који ће 12 месеци бити запослени у “Тврђави” и бити упослени на чишћењу јавних површина, рециклажи и раду на депонији у Бачу. По истеку 12 месеци рада у “Тврђави”, навео је, постоји могућност да Роми и надаље остану на радним местима само што ће онда за њих личне дохотке извајати комунално предузећа .

Постоји потреба за радном снагом коју је до сада “ Тврђава” обезбеђивала посредством јавних радова, објаснио је Никола Бањац.

По његовим речима вредност пројекта је 68.615,39 евра, док је донација Европске уније 58.823,97 евра. Разлику у новцу, рекао је, покрива локална самоуправа из буџета.

Од тих пара већи део биће намењен за плате, а око 20.000 евра вреди ново возило које ће користити фирма и новозапослени Рому за обављање послова јавне хигијене –заштите животне средине.

З. Делић

Пројекат „Упознајте Бач“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Бач. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести