Почела с радом школа за труднице у Жабљу

ЖАБАЉ: Школа за труднице у оквиру Дома здравља Жабаљ данас је званично почела с радом.
trudnice zabalj
Фото: Dnevnik (B. Rašić)

Труднице из општине Жабаљ сада имају прилику да бесплатно добију све информације и упутства о трудноћи, порођају и постпорођајном периоду. Програм обухвата припрему трудница за порођај, објашњавање и упознавање са тим шта је трудноћа, шта она доноси, какве су промене које могу да очекују, какве могу бити компликације, а добијаће и упутства за безбедан порођај.

Трудница Анастасија Јањин до сада није имала прилике да похађа такву школу, а пријавила се за едукацију чекајући другу бебу.

- Свака трудница треба да искористи овакву прилику, јер никад није доста знања, нарочито о материнству.

У функционисање школе укључиће се и патронажна служба, која ће обилазити породиље. Патронажна сестра жабаљског дома здравља Јадранка Шолић, која учествује у едукацији трудница, ради у патронажи више од 20 година, те поучена искуством тврди да је било неопходно да таква школа започне са радом у овој средини.

- Радећи на терену, уочили смо да је важно да се мајке пре порођаја едукују о стањима која ће их тек затећи, што би им олакшало дане по изласку из породилишта. Осим тога, оне ће спремне ући у материнство, знајући све оне детаље, који нису од великог значаја за сам живот детета, али много значе за самопоуздање мајки, које тако лакше и радосније прихватају материнство, без додатних стресова, страха или евентуалних компликација – каже Јадранка Шолић.

Фото: Dnevnik (B. Rašić)

Директор Дома здравља Жабаљ др Никола Дукић задовољан је, јер су успели да остваре оно што никад није постојало на територији општине.

-Трудили смо се и успели да обезбедимо услове за функционисање Школе за труднице, те се надамо уписивању многобројних нових група будућих мајки – поручио је Дукић.

М. Рашић

Žabalj, Čurug,…
06.02.2019 • 11:36
Sve pohvale za DZ Žabalj.
EUR/RSD 117.5825
Најновије вести