Палата Ресели у Бачкој Паланци вапи за обновом

БАЧКА ПАЛАНКА: Свако место има неко старо здање које на свој начин говори о прошлим временима, људима, начину животу, култури, архитектури...
Palata Reseli u Bačkoj Palanci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Палата Ресели у Бачкој Паланци Фото: Дневник.рс

У Паланци то је, свакако палата Ресели у центру вароши, а на адреси Краља Петра Првог 9. Историчари уметности записали су да је грађена око Првог светског рата у духу еклектике, с јаким утицајем касније мађарске сецесије. И данас, иако је са уличне стране фасада нагрижена зубом времена, палата доминира својом монументалношћу, складношћу и симетричним распоредом целина. Свима, а стручњацима највише, јасно је да је ово здање зрело за обнову са уличне стране, јер смо сазнали да је унутрашњост делом уређена.

Већина становника и не зна да су овај објекат градили отац Карло и син Отмар Ресели (1893-1960). Били су земљопоседници и трговци на велико, познати доборотвори и хуманитарци у времену у коме су живели на овим просторима. Поред многих прича које су везане за градитеље овог здања и саму палату најинтересантнија је она која се тиче Влатка Мачека, утицајног политичара у Краљевини Југославији. Записано је да је Мачек био у приватној посети код Отмара Реселија, а у добором располежењу, по наговору домаћина, с балкона се обратио окупљеном народу. Најављујући свог госта окупљеном народу, а на изненађење политичара, Отмар је рекао да ће Влатко Мачек издејствовати код краљевске владе финансирање макадамског пута од Паланке до Букина (садашњег Младенова), што је овај немајући куд и обећао, а касније и испунио. Тврд пут до Младенова, тадашњег Букина изграђен је 1937. године.


Меркур трговац гледа са капије

Палата је конципирана тако да је приземни део пословни простор, а лево и десно спратно крило, као и дворишни део стамбено- пословни. У централном фасадном пољу, наводе стручњаци, с десне стране је засвођена ајнфор капија, чији се лук на највишој квоти завршава исклесаним ликом бога трговине Меркура у плитком каменој пластици. У централном делу кровне зоне, у нивоу мансарде, изведен је валовит забат с трифором, у чијем се завршном делу налази окулис - украшен орнаментиком у плиткој малтерској пластици , а то је карактеристично за мађарску варијанту стила сецесије. 


У минулих седам деценија у овом здању смењивале су се државне институције, предузећа, политичке и друштвене организације... Била је предмет приватизације у склопу продаје друштвеног предузећа, а садашњи власник је једна овдашња компанија које Реселијево здање не користи. Од оних који боље знају чули смо да нема писаног трага да је палата под заштитом државе, али да, наводно постоји препоорука да је треба пазити и обновити као културно архитектонску вредност у оквиру културно - историјске целине старог центра вароши.

Мајстори, практични грађевинци на лицу места су констатовали да је до пропадања фасаде са погледом на Варошки шор дошло услед давно пропалих, бушних олука, па би сада ваљало поправити и дрвенарију и орнаментику...

М. Суџум

Biljana
25.08.2019 • 14:33
Na zalost, ovi sto vladaju bas ih briga.
Divna gradjevina, steta velika sto propada.
Goso
25.08.2019 • 15:38
Zgrada je prelepa i igrom slucaja je bila u mojoj nadleznosti odrzavanja kao nekog u cijem je sada navodnom vlasnistvu gde sam vodio poslove odrzavanja.vlasnistvo su mnogi sporili ali niko nije bio spreman da odvoji novac da se uradi nesto ozbiljnije sto pokazuje kako se odnosimo prema svom nasledju.
EUR/RSD 117.5606
Најновије вести