Пакети за лежеће болеснике у кућним условима

СЕНТА: Захваљујући компанији Јапан тобако интернешнел (ЈТИ) из Сенте која је Црвеном крсту донирала износ од милион динара, према пројекту ове хуманитарне организације набављена је хигијенска опрема у вредности од 600.000 динара намењена за лежеће болеснике у кућним условима.
д
Фото: ЦК Сента

Садржај пакета чине једномесечне потребе, а то је 90 комада пелена за одрасле, четири кутије креме, два паковања од по 100 влажних марамица и 100 пари рукавица за једнократну употребу. Секретар ЦК Сенте Милан Мушкиња прецизира да је појединачна вредност пакета 10.000 динара и добиће га 60 корисника са пензијама мањим од 30.000 динара, као и корисници који не добијају наведене артикле због шифре наведене у дијагнози.

Испорука пакета је почела у среду у ЦК Сенте и на кућне адресе корисника.

- Шећер, уље, брашно и остале животне намирнице биле су садржане у пакетима који расподељивани становницима са најнижим пензијама и социјално угроженим породицама, па смо ову вредну донацију наменили породицама које брину о лежећим болесницима у кућним условима, за које имају велике издатке за негу - објашњава Мушкиња.

Волонтери Црвеног крста Сенте су активно укључени у пружању помоћи најугроженијим суграђанима од почетка епидемије изазване коронавирусом и ванредног стања. У сарадњи са Штабом за ванредне ситуације општине Сента било је стално укључено од 23 до 30 волонтера Црвеног крста. Они су се ангажовали на свакодневној расподели топлих оброка из Народне кухиње на кућне адресе, као и у набавци хране и лекова за најстарије суграђане који у време ванредног стања нису могли из својих домова услед забране кретања.


За четири сремске општине

Преко Црвеног крста Сенте, компанија ЈТИ упутила је 400.000 динара донације у организације Црвеног крста општина Иђија, Шид, Стара Пазова и Рума. У те четири сремске општине компанија ЈТИ има највише коопераната произвођача дувана. Организацијама ЦК у тим општинама донирано је по 100.000 динара, за појачану исхрану корисника народних кухиња.


- Наши волонтери су преко 1.200 сати радили на терену и превалили доста километара да би испунили оно што се од њих очекивало, већ према потребама старијих суграђана - додаје Мушкиња.

За најугроженије становнике општине и хранитељске породице Црвени крст Сенте наставља са поделом пакета животних намирница и хигијенских средстава. Пакете ће добити 144 социјално најугроженије породице и 38 хранитељских породица. 

Црвени крст Сенте је од почетка године редовно, у сарадњи са Заводом за трансфузију Војводине из Новог Сада организовао месечне акције добровољног давања крви.

- У овој години смо до сада имали пет акција добовољног давања крви на којима је био солидан одзив. У време ванредног стања у марту, када су се укључили и припадници Министарства унутрашњих послова, крв је дало више од 70 давалаца. У последњој акцији која је била за грађанство у Месној заједници Центар - Топарт у Сенти у понедељак се одазвало 56 лица, од којих је драгоцену течност дало њих 53. Радује да међу даваоцима увек има и нових који се одазивају први пут, тако да по броју давалаца остајемо на прошлогодишњем нивоу. Због епидемије једино нам је изостала акција у Средњој медицинској школи, јер нема наставе - каже Мушкиња.   

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести