ПА: И Градска библиотека добила мурал

ПАНЧЕВО: Фасаде у Панчеву осликане су муралима уметника из иностранства у оквиру пројекта Удружења “Електрика” и на тај начин добили другачији и модернији изглед. Најновији мурал испред Градске библиотеке је дело уметика из Аустрије Мануела Скирла, који је другачији по томе што ради са алатом који је сам контруисао.
Pancevo Foto: dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Извлачим десет до 12 линија ођедном, јер сам схватио да за појединачне линије немам довољно стрпљења. Ова уметност се још увек развија и мења и уживам у томе, јер кад могу да импровизујем, осећам се слободно, каже Мануел Скирл, који не ради само апстракцију, коју највише воли, већ слика и фигуре, портрете, па чак и наручене мурале с темом.

Пројекат “Стрит арт резидентуре” подржало је Министарство културе, Аустријски културни форум и Француски институт, а циљ је културна размена и промоција младих уметника.

Владимир Палибрк из Удружења “Електрика” каже да је циљ да се кроз умрежавање са иностраним ауторима домаћа сцена оснажи, да се створе нове прилике за креативну сарадњу, па и да се размене искуства.

Директор Градске библиотеке у Панчеву Дејан Боснић каже да су срећни што могу да помогну мобилност младих уметника, и домаћих и страних, јер верују да је то значајно за културу и читав систем.

Највише се цртају графити, који јавним простоприма дају занимљив и модеран изглед и изазивају погледе пролазника.

Последњих неколико година, захваљујући овим пројектима, у Панчеву се све више развија стрит арт сцена и чести гости су уметници из иностранства. Такође, више је и фестивала, као и квалитетних младих уметника како у Панчеву, тако и у околним селима.

М. Сћ

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести