Општине и градови усклађују акте са Законом о локалној самоуправи

ЗРЕЊАНИН: Стална конференција градова и општина (СКГО) у Зрењанину је организовала осми састанак Мреже СКГО, начелника управа градова и општина и управа градских општина.
1
Фото: Dnevnik.rs

На скупу је разговарано о усклађивању локалних аката са новим Законом о локалној самоуправи, који је усвојен 20. јуна ове године. Радно тело скупа чинили су модератор састанка Марко Томачевић, иначе секретар Мреже СКГО, затим државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић, заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, као и помоћник министра за локалну самоуправу Саша Могић.

– Скуп у Зрењанину посвећен је примени измена и допуна Закона о локалној самоуправи, којег одликују транспарентност и рационалност, а то је одредница и целокупне реформе јавне управе. У новом закону јасније су одредбе о јавној расправи, грађанским иницијативама, као и раду месних заједница, а новина у закону је могућност да се више јединица локалне самоуправе, споразумно договоре, уз сагласност Владе, да одређене јавне послове раде заједнички. У року од девет месеци статут и друга акта локалних самоуправа морају се ускладити са новим законским одредбама и о томе се разговарало – нагласио је Касаловић.

Он истиче да су СКГО и Министарство државне управе и локалне самоуправе заједнички радили на припреми модела локалних аката које су јединице локалне самоуправе у обавези да ускладе са најновијим изменама.

– Овај састанак и модели који су представљени веома је користан и олакшава и убрзава усклађивање наших аката са новим одредбама закона. Ми смо спремни да веома брзо на Скупштини Града Зрењанина усвојимо нови статут, као и одлуку о месним заједницама – истакао је Саша Сантовац.

Скуп у Зрењанину посвећен је примени измена и допуна Закона о локалној самоуправи, којег одликују транспарентност и рационалност, а то је одредница и целокупне реформе јавне управе (Зоран Касаловић)

Око стотину  начелника градова и општина окупило се на јучерашњем скупу, каже начелница Градске управе у Зрењанину Јасмина Малинић. Она истиче да представљени модели за нове статуте и друга акта, који нису обавезујући, локалним самоуправама знатно олакшавају и убрзавају усклађивање са новим одредбама закона.

СКГО је припремила и модел правилника о посебним елементима процене ризика, учесталости инспекцијског надзора на основу процене ризика и посебним елементима плана инспекцијског надзора комуналне инспекције града, односно општине или градске општине, који је представљен на састанку. Циљ је да модел помогне ефикаснијем и ефективнијем раду градских, односно општинских инспекција.

Ж. Балабан

Фото: Учествовало око стотину начелника градова и општина

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести