Општина Жабаљ помаже спорт и културу

ЖАБАЉ: Председник општине Жабаљ Чедомир Божић уручио је уговоре за финансирање и суфинансирање у области спорта и културе. Ове године за спорт су издвојили 15 милиона, а за културу два милиона динара.
 Dobitnici podsticaja u oblasti kulture Foto: Dnevnik.rs/Opština Žabalj
Фото: Добитници подстицаја у области културе Фото: Дневник.рс/Општина Жабаљ

Председник општине Чедомир Божић истакао је да је један од главних циљева да се што више младих бави спортом, јер је улагање у спорт улагање у младост, док је култура веома битан сегмент живота сваког друштва.

„Културна друштва и организације су најбољи промотери једне општине и управо из тог разлога настојаћемо да ту област подигнемо на вишу лествицу, са циљем обезбедимо несметано функционисање свих културних друштава и организација“, нагласио је Божић.

Председник и оснивач Веслачког клуба „Чуруг“ Иван Туцаков каже да имају иза себе значајне резултате, те да ће настојати да задрже тај квалитет и да организују што више регата на Тиси.

„Постојимо од 2003. године, када смо започели функционисање без икаквог предзнања и познавања веслања, а ипак смо од тада до данас освојили неколико стотина медаља и учествовали на светском купу прошле године, а можемо се похвалити да смо били вишеструки прваци државе у разним категоријама“, подвлачи Туцаков, додајући да су успели да обезбеде средства за куповину стазе на хиљаду метара, која ће бити постављена у мају.

Када је у питању култура, након расписаног јавног позива, осим културно-уметничких друштава, уговоре су потписали и Друштво за очување и неговање русинског језика, новооснована Етно-група „Василис“, Мото-клуб „Ескадрила“ и други.

Председница младе Етно-групе „Василис“ из Ђурђева Оливера Сапањош похвалила се учешћем на неколико манифестација, иако постоје само два месеца.

„Наш циљ је да се бавимо етно музиком, али на савременији начин, да интегришемо нешто што наизглед није спојиво. Желимо да мотивишемо младе и да им покажемо да и традиционална музика може да буде занимљива“, каже млада психолошкиња, наглашавајући да се у њиховим извођењима могу чути занимљиве комбинације различитих жанрова музике повезаних са традиционалном српском музиком, а осим што певају на српском, планирају да укључе и језике националних мањина и на тај начин представе мултикултуралност целе општине.

        М. Рашић

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести