Око 100 ковид пацијената у Панчеву, неколико из Тутина и Сјенице

ПАНЧЕВО: У ковид зони Опште болнице у Панчеву тренутно је збринуто око 100 оболелих од корона вируса, изјавио је директор Опште болнице Панчево Слободан Овука и додао да је у тој установи смештено и неколико пацијената из Тутина и Сјенице који су с лакшом клиничком сликом.
Opšta bolnica Pančevo Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Општа болница Панчево Фото: Покрајинска влада

Овука је казао да део панчевачке болнице од уторка поново у систему ковид болница и да прима оболеле из целе Србије, као и да се ка тој установи преусмеравају и ортопедски пацијенти из Београда.

У четвртак смо примили осам ортопедских пацијената из КБЦ Земун и они се код нас оперишу. С обзиром да Ортопедска болница Бањица поново улази у ковид систем, пацијенти са малигним обољењима костију убудуће ће бити оперисани у Панчеву, а у помоћ ће долазити колеге с Бањице, рекао је Овука у емисији ''Лице нације'' на ТВ Панчево.

Овука је изразио забринутост да епидемија неће трајати тако кратко, како се оптимистично веровало у почетку, и додао да се мора научити живети с вирусом Ковид-19 о којем, како каже, има много непознаница.

Мења се клиничка слика оболелих, мења се приступ лечења, струка се прилагођава и тражи решење.

Ниједан податак не указује да ће вирус нестати, а последња процена епидемиолога је да се 10. августа очекује могући пад, рекао је Овука.

Нагласио је да се треба придржавати мера заштите и избегавати претерано грљење, љубљење и физичке контакте.

Овука је оценио да је здравствени систем Србије одлично одговорио на епидемију вируса корона, нагласивши да су много богатије земље ''лутале'' тражећи решење.

Шведска је дала одређен модел, па је одустала од њега. Енглези су, такође, одустали од модела колетивног имунитета, уз огромне жртве, рекао је Овука.

Он је навео да се у панчевачкој болници током првог пика епидемије излечило око 400 ковид пацијената и да је болница све време радила без испомоћи других установа и са својим кадровима.

Додао је да је капацитет панчевачке Опште болнице око 550 пацијената, а тренутно је око 400 на лечењу у тој установи.

Како је рекао, пре неколико година због лоших услова у којима је била Општа болница, било је незамисливо да се тој установи упућују пацијенти из других градова или најтежи пацијенти из Ургентног центри.

Овука је подсетио да је у последњих неколико година реконструисано 7.000 квадрата и да је уложено пет и по милиона евра.

Најавио да ће пре 2025. године бити завршена потпуна реконструкција панчевачке болнице и да ће вредност инвестиције бити око 15 милијарди динара.

То ће бити потпуно једна модерна европска болница, навео је Овука.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести