Оџаци: Уручени кључеви станова за 34 ромске породице

ОЏАЦИ: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, уручила је данас кључеве социјалних станова за 34 ромске породице из Бачког Грачаца, Бачког Брестовца, Каравукова, Лалића и Богојева.
Uručeni ključevi stanova za 34 romske porodice Foto: Tanjug/J. Pap
Фото: Уручени кључеви станова за 34 ромске породице Фото: Танјуг/Ј. Пап

Пројекат изградње стамбених јединица са целокупном инфраструктуром вредан је милион и 50.000 евра, а финансиран је од Европске Уније, суфинансиран од министарства грађевинарства, саобраћаја и финансија, уз подршку општине Оџаци и учешће са 15 одсто.

"Посебно сам срећна што ће овде живети деца и порука корисницима је да деца морају да иду у школу, јер без образовања нема напретка. Морамо сви заједно да се потрудимо да буде посла. Као што стварамо услове за живот, морамо да створимо услове и за рад", рекла је Михајовићева.

"Овим пројектом смо показали да смо као локална заједница успели да одговоримо проблемима које смо сусрели на терену. Предстоји нам рад на укључивању нових станара ових насеља у локалну заједницу, њихово образовања, запошљавања и инклузије уопште", рекла је Латинка Васиљковић председница општине Оџаци.

Андрија Ђурић, ромски координатор општине Оџаци, нагласио је да су су изграђени не само објекти за становање, него и целокупна инфраструктура, саобраћајница, улична расвета и водоводна мрежа."Овде је ромско становништво 90 одсто потпуно неписмено, па је у плану и школа за одрасле и да се тако, подизањем нивоа образовања, подигне конкурентност овог становништва на тржишту рада", рекао је он.

Ђурић је навео и да је кроз ИПА фонд предвиђено и социјално предузетништво, оснивање задруге са пластеницима.Свечаности је присуствовала и Бранислава Жарковић, испред Хаузинг центра који се бави унапређењем становања социјално угроженог становништва, а који је на овом пројекту радио четири године од самог почетка.

Михајловић: За путеве у Кули 650 милиона динара

КУЛА: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић данас је у Кули разговарала с Велибором Милојичићем, председником привременог органа општине о инфраструктурним пројектима важним за грађане ове општине. 

Михајловићева је истакла да су разговарали не само о путној и железничкој инфраструктури, већ и о пројектима везаним за рехабилитацију водоводне и канализационе мреже, изградњи неколико фабрика воде и најавила да ће се наредне године припремити документација за изградњу канализације у Сивцу. 

Фото: Зорана Михајловић разговарала са Велибором Милојичићем и руководством Куле Фото Танјуг/Ј. Пап

"Само у одржавање путева у Кули издвојили смо 150 милиона динара. Поред тога, на пролеће крећемо у рехабилитацију регионалног пута Кула-Врбас, вредну 500 милиона динара. То ће укључити и реконструкцију Врбашког моста, који представља уско грло на овој деоници и угрожава безбедност саобраћаја", рекла је Михајловићева. 

Она је напоменула да је буџет стабилан и да су у 2019. години приоритет капиталне инвестиције. 

"Данас смо разговарали и о томе како да заједнички радимо на пројектима важним за грађане, али и привреду. Дуго се ранијих година причало о једном важном пројекту, обилазници око Куле, ми ћемо то урадити. Од Управе за капитална улагања ћемо тражити да изради пројектно-техничку документацију, општина ће да реши експропријацију, а републичка и покрајинска влада ће финансирати изградњу", рекла је министарка. 

Она је додала да, ако желимо развијено друштво и услове за добар живот, на првом месту морамо улагати у инфраструктуру. 

Велибор Милојичић је истакао безрезервну подршку коју општини Кула пружају председник Србије Александар Вучић и комплетна Влада Србије, наводећи да у Кули раде све што доприноси да постане боље место за живот. 

"Стварамо услове да се млади врате и остану овде. На састанку смо отворили низ значајних тема за грађане Куле и сигуран сам да ћемо, уз подршку Владе Србије и покрајинске владе, све и реализовати", рекао је Милојичић. 

У разговорима су учествивали и Зоран Дробњак, дирецтор ЈП ,,Путеви Србије" и Душан Маријан, начелник Јужнобачког округа.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести