Од короне преминуо и бивши градоначелник Сомбора

СОМБОР: Ако је судити по званичним подацима овдашњег Завода за јавно здравље и имајући у виду свакодневни раст броја оболелих од пандемије ковид 19, на подручју Западнобачког округа број заражених је лако могуће достигао и четвороцифрену бројку.
s
Фото: Dr Jovan Slavković/Privatna arhiva

Наиме, првог радног дана ове седмице сомборски ЗЗЈЗ је објавио да је на подручју града Сомбора и општина Апатин, Кула и Оџаци, које својом делатношћу покрива ова установа, након тестирања потврђено присуство коронавируса код чак 820 пацијената.

Највише заражених је у Сомбору 420 пацијената, у Кули 241, у Оџацима 119, док је у Апатину 79 људи инфицирано коронавирусом, рекла је др Гордана Цветић за покрајински јавни сервис, додајући да се у самоизолацији налази око 300 особа.

Мада је још пре десетак дана Општа болница „Др Радивој Симоновић“ престала са, до тада уобичајеним, објављивањем података на свом званичном интернет сајту о борби са епидемијом, њен в.д. директор Драган Растовић је за РТВ Војводине изјавио да се на ковид одељењу од последица инфекције коронавирусом лечи 50 пацијената, од којих је десет са тешком клиничком сликом, при чему су у понедељак два пацијента била на механичкој вентилацији. У овој медицинској установи секундарног нивоа здравствене заштите житеља Западнобачког округа дошло је, због разбуктавања пандемије, до својеврсне реорганизације, па се тако Одељења за плућне болести и зграда Интерног одељења користе у сврху смештања пацијената оболелих од ковида, док је Интерно одељење премештено на трећи спрат такозваног Хируршког блока, у чијем се приземљу, тачније у склопу Одељења за хитан пријем и збрињавање ургентних стања обављају и интернистички пријеми и прегледи.

Овдашњи Штаб за ванредне ситуације ускладио је епидемиолошке мере превенције са оним које је прописала Влада Србије, па су и градске институције почеле са њиховом применом. Тако је у складу са новим мерама и општом епидемиолошком ситуацијом, Народно позориште саопштило да одлаже премијеру представе „Ћелава певачица” Ежена Јонеска у режији Иве Милошевић. Премијера је била планирана за Дан позоришта, 25. новембар, али се ипак одлаже за децембар. Купљене улазнице важиће и за нови датум премијере који ће бити благовремено објављен, а ново радно време билетарнице биће сваког радног дана од 10 до 12 сати.

Мада расте и број умрлих услед обољевања од ковид 19, овдашња јавност је остала затечена вешћу да је од компликација изазваних коронавирусом умро и др Јован Славковић, први званични градоначелник у новом миленијуму. Специјалиста медицине рада, који је цео радни век провео у Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“, др Славковић је, на јединим непосредним изборима за председника општине, 2004. године као кандидат Демократске странке био изабран на ову позицију, да би крај мандата дочекао као градоначелник, пошто је у међувремену Влада Србије, којој је тада на челу био Војислав Коштуница, Сомбору „вратила“ давно стечени, па у периоду након Другог светског рата одузети статус града.

На јучерашњој седници локалног парламента, одржаног уз примену свих мера заштите и превенције, одборници Скупштине су минутом ћутања одали почаст преминулом градоначелнику.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести