Од јесени пуније јаслице у Руми

РУМА: Уместо у току летњег распуста, санирање и уређење предшколских и школских обејеката ове године је почело мало раније у румској општини.
в
Фото: Општина Рума

У току су радови ПУ „Полетарац” на објекту „Јаслице”, јер вртић не ради пуним капацитетом, те су се створили услови да се са радовима крене већ у мају.

По предлогу директора ПУ „Полетарац”, радови су започети прво на овом објекту, који се налази одмах поред ОШ „Вељко Дугошевић”. Председник румске општине Слађан Манчић заједно са начелником Општинске управе Душаном Љубишићем обишао је градилиште где се уређује спољна фасада и изводе лимарски радови.

- Биће замењен и део столарије, с обзиром да је већи део већ ПВЦ. Биће другачија и боја фасаде, беж, те неће више бити „зелене јаслице”, али најбитније је да ће објекат који је споља био у лошијем стању, добити нови изглед и спремно дочекати децу када крену у вртић- каже Манчић. -Радови коштају нешто испод 600.000 са пдв-ом, што није висока цена, с обзиром на то да објекат споља у обиму има 700 квадрата. Крај радова очекује се крајем месеца.

Радници су на терену без обзира на кишу и обављају радове које им време дозвољава. Олуци ће бити реновирани и уклопљени у боју фасаде, а они који су дотрајали биће замењени.

Објекат „Јаслице” похађа 75-оро деце у четири групе узраста од једне до три године. Директор УПВО „Полетарац” Радослав Машић каже да је установа организовала рад у пет вртића, од којих су три у граду и то су целодневни боравци у објектима „Центар”, „Коцкица” и „Првомајска” и два у селима - Путинци и Платичево.

- У наредној школској години очекујемо већи број деце него ове када румске вртиће похађа 1.640 малишана. Најбројнија су деца рођена 2019. и 2018. године, то су јаслене групе и имамо више деце него раније. Имамо и доста малишана који нису рођени на територији наше општине, али су се родитељи доселили у Руму, те имамо још већи прилив деце- каже Машић.

Председник општине Манчић додаје да је на локалној самоуправи да нађе начин како да сва деца буду уписана у школице, те да нема листе чекања иако је деце више него раније.

- Добра ствар је да по најавама имамо више деце у односу на текућу школску годину. На нама је да нађемо начин и да их све упишемо, поштујемо нормативе које је прописало Министарство кад је реч о броју деце и размишљамо о новом простору- каже Манчић. -Наставићемо да радимо и наћи ћемо решење за сву децу коју ћемо да упишемо. Само нека се рађају, на нама је да нађемо начин да их све збринемо, да сви имају адекватне услове да најраније године свог детињства проведу у уређеним објектима.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести