„Обзорја на Тиси“ јача од короне

НОВИ БЕЧЕЈ: Вредни посленици новобечејског Дома културе и овог маја, 28. пут заредом, и поред епидемије изазване коронавирусом, одржали су престижну манифестацију „Обзорја на Тиси“ - Дани Јосифа Маринковића.
1

У складу са препорукама Владе Републике Србије, овогодишња „Обзорја“ одржана су без присуства публике, пригодним програмом у холу Дома културе, који је потом пласиран путем интернет платформе.

Беседу о Јосифу Маринковићу припремила је Вера Голоб, специјалиста музичке теорије у Музичкој школи „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину, која се посебно осврнула на педагошки рад композитора.

- Размишљајући о темама претходних беседа увидела сам да се није често говорило о Маринковићевом педагошком раду и значају који је у тој области остварио, а то је уједно и терен на ком сам се и ја осећала најбоље и најкомпетентнија да нешто кажем. Такође, споменула бих и то да се и Загорка Јегдић, оснивач „Обзорја на Тиси“, бавила педагошким радом, била и хоровођа и значајно је утицала на омладину, па тако и на мене - истакла је Вера Голоб.

У главном програму 28. „Обзорја“ снимљен је концерт соло песама „Традиција спаја“, у извођењу Ане Алексић Шајрер (сопран), уз клавирску пратњу Тине Николовски. У првом делу програма изведене су композиције, са позивних конкурса „Обзорја на Тиси“, Милане Стојадиновић Милић, Светозара Саше Ковачевића, Вере Миланковић, Станка Шепића, Минте Алексиначког, Мирољуба Аранђеловића Расинског и Зорана Христића, а у другом соло песме Јосифа Маринковића.

- Потрудили смо се да и у ово време вируса корона одржимо „Обзорја на Тиси“ како не бисмо губили континуитет. Ове године требало је да се одржи отворено такмичење соло певача, силом прилика смо га одложили за наредну годину - истакла је Маријана Барачков, председница Организационог одбора.

У оквиру пратећег програма, у галерији „Село“, отворена је ретроспективна изложба акварела домаћих учесника „Тиске академије акварела“, Тибора Нађа, Бранислава Стојанчева - Паше, Тимее Чајке, Јаноша Месароша и Едит Зеребељи Тењи.

С. Давидовић

Фото: Д. Гурјанов

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести