Обновом међународне пруге возом до Сегедина за пола сата 

СУБОТИЦА: Припрема се терен за обнову међународне железничке пруге Суботица - Сегедин, а већ почетком идуће године могуће је да ће се расписати јавна набавка за ову инвестицију. Уговор са извођачем и о финансирању могао би бити потписан крајем фебруара.
p
Фото: Prugom Subotica-Segedin već godinama ne prolaze vozovi/Dnevnik

Заменик градоначелника Суботице и доскорашњи државни секретар у Министарству грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Имре Керн потврђује да су појединости за убрзавање активности за реконструкцију ове пруге у понедељак у Београду договорили мађарски министар за иновације Ласло Палкович и српски министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Дужина пруге Суботица - Сегедин је око 40 километара, од чега је на нашој страни око 27 километара и то је један од приоритетних пројеката предвиђен Оквирним споразумом о економској и техничкој сарадњи влада Мађарске и Србије у области инфраструктурних пројеката.

Процењује се да је улагање у обнову на деоници пруге Суботица -Сегедин у Србији вредно 60 до 70 милиона динара. Имре Керн је изјавио да би на на железничкој прузи Суботица-Сегедин, између осталог, требало обновити прагове и променити шине, а такође обезбедити и да на траси пруге  функционише систем упозоравања и безбедности у складу са европским стандардима.

Планирани су и други радови на модернизацији овог железничког правца, па је тако на железничким станицама предвиђена израда подземних пролаза испод колосека. Најављује се да ће се након обнове пруге возови на овој траси кретати брзином од 160 километара на сат, па ће се од Суботице до Сегедина стизати само за пола сата, уколико би се на одговарајући начин решило питање пасошке контроле на граници.

На разговорима које су водили министри чула се и реченица да и председник државе Александар Вучић у потпуности подржава овај пројекат. Сматрамо да је то важно јер за нас је од кључне важности да се овај пројекат што пре оствари, јер је то с једне стране интерес нас грађана који овде живимо, каже Керн.

Према речима Керна, са друге стране, то је једини начин да се обезбеди железничка веза између Мађарске и Србије у оном тренутку када почну радови на траси пруге Београд-Будимпешта, између Келебије и Кишкунхалаша на мађарској страни, што се очекује крајем 2022. године.

До тада би овај пројекат требао да буде остварен. Према расположивим информацијама постоји и таква група која ово уме да оствари, рекао је Имре Керн.

Возови ра релацији Суботица - Сегедин већ годинама не саобраћају, а док саобраћај није укинут ишли су брзином од 20 километара на сат, па су раздаљину између два највећа града у овом региону преваљивали за два сата. Обнова пруге за два града, али и за житеље пограничних места Палић, Бачки Виногради и Хоргош, има велики значај.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести